Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Taiwan: Årets kraftigaste orkan slog till

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 16:05.
Taiwan drabbat av häftig orkan - Spela upp på Arenan

Orkanen Meranti har slagit till mot Taiwan. Ovädret uppges vara det starkaste i världen hittills i år.

Minst 1 500 människor har evakuerats. Ett par hundratusen människor är utan ström. Skolor och affärer har stängts och en stor del av flygen har ställts in.

Superorkanen drar också med sig rekordhöga vågor, som har åstadkommit stor förödelse bland annat i hamnområden i landskapet Taitung.

- Så här höga vågor har vi aldrig sett förut, säger länskommissionär Huang Chien-ting i Taitung och medger att det är skrämmande.

Tidigare orkaner har också förstört hamnkonstruktioner, men nu har delar av piren helt enkelt försvunnit. Det har inte skett förut.

Starkaste vindarna på 120 år

Meranti träffade Taiwan med vindhastigheter på upp till 73 meter per sekund. Den klassificeras som en storm av kategori 5. Meranti ökade snabbt i styrka medan den närmade sig Taiwan.

Lokala vädermyndigheter meddelar att det är fråga om de starkaste vindarna, som man har mätt på 120 år.

Orkanen drabbar södra och östra Taiwan särskilt hårt. Den för också med sig störtregn och översvämningar. Meteorologer varnar för regnmängder på upp till 800 millimeter. Skyfallen i sin tur kan leda till omfattande jordskred.

Ny orkan på kommande

Meranti håller sig kvar på Taiwan fram till i morgon. Därifrån drar orkanen vidare till det kinesiska fastlandet.

Redan på fredagen väntas en ny, men inte lika kraftig orkan slå till mot Taiwan. Den tros dra förbi de norra delarna av öarna under fredagen.