Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Robin Sids lag IFK Mariehamn har guldvittring i fotbollsligan

Från 2016
Uppdaterad 20.12.2016 15:19.
Robin Sid kvitterade.
Bildtext Robin Sid spelar sin tredje säsong i IFK Mariehamn.
Bild: Heidi Koivunen/ All Over Press

Att få spela fotboll på heltid är mångas dröm och Robin Sid från Ingå lever den. Han är mittfältare i åländska IFK Mariehamn som just nu är tabelltvåa i inhemska fotbollsligan.

– Jag kan inte klaga, det här är något jag alltid drömt om. Att få spela fotboll på heltid är det bästa som finns. Speciellt när det går bra.

Och det går minst sagt bra för IFK Mariehamn. Just nu är laget tvåa i tabellen, bara en poäng efter ettan HJK. Då har HJK dessutom spelat en match mer. IFK:s recept på framgång är enkelt men effektivt när man väl får allt att fungera.

– Vi har haft samma lag i två år och vi känner varandra ganska bra. Alla vet vad de själva ska göra på planen och samtidigt vad de andra spelarna bidrar med, säger Robin.

Tänker inte på tabellen

IFK Mariehamn är en guldkandidat i ligan, men varken Robin eller resten av laget tänker så mycket på det.

– Vi har mest tagit en match i taget. Men nu när det är så lite kvar av säsongen är det svårt att inte tänka på hur det går. Våra tränare försöker få oss att inte alls tänka på serietabellen, säger Robin.

Trots lagets framgångar är Robins stjärnstatus på Åland ganska anspråkslös. På sin höjd kommer någon fram på gatan och gratulerar honom efter en bra match. Men fotbollsligan är ett större samtalsämne än tidigare på Åland.

Robin tänker ändå inte uttala sig om lagets chanser i det här läget. I skrivande stund har de sju matcher kvar att spela. Det låter lite, men kan göra stor skillnad, säger Robin.

Alla kämpar för sin plats

Just nu pågår Robins tredje säsong i laget. Han får ännu kämpa för speltid och sin position, men är nöjd med läget.

– Alla vill ju spela och man är så klart sur om man blir bänkad. Men i slutändan är det laget som är viktigast. Man måste själv ta plats, man får den inte gratis.

Ingåsonen Robin Sid spelade tidigare för Ekenäs IF. Chansen att spela i IFK:s led kom via ett arbetsavtal mellan lagen. Han spelar på proffsnivå, så fotbollen är en heltidssyssla. Han hinner med sex träningar i veckan, förutom själva matcherna. Känner han aldrig för att göra något annat?

– Jadå, jag sökte till en del skolor men missade alla inträdesprov, skrattar Robin.

Orsaken? Robin ville hinna med alla fotbollsmatcher.

– Det är ändå bra att studera och ha en plan B. Fotbollskarriärer kan vara kortare än inom andra yrken.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln