Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Mjuka element i inredningen höjer mysfaktorn rejält – väggbonad, snodd och tofs är en bra början

Uppdaterad 24.05.2023 09:44.
Strömsö inslag: Garnindredning - Spela upp på Arenan

Här kommer några tips för den som inte vill virka eller sticka, men ändå vill haka på trenden med garn i inredningen. Det här fixar du på en kväll.

En snodd kan göras av många olika slags garner i olika tjocklekar. En snodd kan användas som presentsnöre, gardinhållare, bälte, påssnöre eller vad du vill.

Klipp till en garnbit som är minst fyra gånger så lång som den snodd du slutgiltigt vill ha. Vik garnbiten dubbelt och fäst mitten någonstans där den hålls fast, till exempel på ett dörrhandtag.

Dra ut tråden så att den hålls rak och spänd och börja nu rulla det dubbla garnet mellan tumme och pekfinger. Tvinna på detta sätt garnet så att det blir riktigt spänt. Håll hela tiden i trådarna med den hand du tvinnar med. Om du tappar greppet får du börja om.

Lägg sedan ditt lediga pekfinger mitt på det tvinnade garnet och för samman ändarna. Ta bort pekfingret och låt garnet snurra sig runt sig själv.

Dra några gånger med den lediga handen på snodden så att eventuella konstigheter rätar ut sig. Lösgör snodden och gör en knut som samlar trådändarna. Snodden är klar att användas.

Snodd och tofs gjorda av växtfärgat garn.
Bildtext Snodd och tofs av växtfärgat garn.
Bild: Yle/Lee Esselström

Gör en tofs på enklaste sätt

En tofs kan göras på många olika sätt och kan användas som dekoration på väskan, på mössan eller var du vill.

Jag gör tofsen genom att snurra garnet runt handen så tjock som jag vill ha den. Ta sedan försiktigt loss garnet och stick in en garnbit eller en tvinnad snodd genom cirkeln och knyt om ordentligt runt garnet. Kläm ihop garncirkeln och knyt ett nytt garn 2-3 cm från den första knuten.

Klipp upp garnet i motsatt ända. Frisera tofsen så att den blir jämn och snygg. Häng eller fäst den var du vill.

Väggbonad med hängande garntrådar från en kvist.
Bildtext Väggbonad av växtfärgade garner.
Bild: Yle/Lee Esselström

En väggbonad i många nyanser

Garner är vackra i sig och speciellt egenhändigt växtfärgade garner förtjänar att lyftas fram och njutas av. Här har jag klippt garnet i långa längder, mer än dubbelt så långa som jag vill att de sedan ska vara.

Lägg garnändarna i högar på 15-20 och ta i mitt på och lägg öglan runt en träpinne och dra garnet genom öglan. Gör likadant med olika färgnyanser och knyt dem i önskad ordning runt pinnen.

Sedan kan man klippa fransarna jämna eller forma dem som en vimpel eller på något annat intressant sätt. Gör en garnsnodd (se instruktioner här ovan) och knyt fast den i träpinnen för upphängning. Jag gjorde ytterligare en liten fläta med två av färgerna och sammanlagt 6 trådändar som blir en liten fin detalj förenande två nyanser med varandra.

Olika inredningsdetaljer gjorda av växtfärgade garner.
Bildtext Enkla inredningsdetaljer gjorda av garn.
Bild: Yle/Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln