Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hudinfektionen tvingade sminkfantasten Jennifer att tänka om

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 11:06.
Jennifer Sandström visar upp sin dåliga hy.
Bildtext - Jag tror att man påverkas mycket av sin omgivning. Jag kommer från en liten stad uppe i norra Sverige och mina vänner där sminkar sig fortfarande väldigt mycket, säger Jennifer Sandström som numera bor i Helsingfors.
Bild: Yle/ Michaela Rosenback

När Jennifer Sandström fick en hudinfektion till följd av sin kraftiga sminkning sa läkaren stopp. Hon uppmanades att låta huden vila ett tag. Tre år senare går hon fortfarande osminkad.

Sminkets vara eller icke vara väcker ofta diskussion, det här har Jennifer Sandström upplevt ett antal gånger. När hon sminkade sig kraftigt fick hon reaktioner och när hon valde att gå osminkad skulle även det kommenteras. ”Vem är du?”, frågade en klasskamrat när Jennifer dök upp osminkad på en fest.

- Jag sminkade mig ganska mycket för drygt tre år sedan. Det var väldigt starkt markerade ögonbryn, foundation, solpuder, puder, rouge, ögonskugga, mascara, eyeliner, alltihop liksom. Men så fick jag väldigt dålig hy och den blev bara värre och värre.

Jennifer bestämde sig till slut för att gå till läkaren.

- Jag tänkte att jag kanske var allergisk mot något.

Men någon allergi var det inte. Däremot en hudinfektion som uppkommit till följd av överdrivet sminkande och petande i ansiktet. Jennifer fick antibiotika och en uppmaning om att låta huden vara helt fri från smink ett tag framöver.

- Det kom lite som en chock och jag tänkte ”Kolla på min hy, ser du hur hemsk den ser ut? Om jag går utan smink, vad ska folk tro?” Jag tyckte det såg ut som om jag hade blivit misshandlad.

Ung kvinna sminkar sig.
Bildtext För bara några år sedan sminkade sig Jennifer väldigt kraftigt. I dag går hon helst osminkad.
Bild: jennifersandstrom.se
Jennifer Sandström visar upp sin dåliga hy.
Bildtext Jennifers hud blev inflammerad av allt smink hon använde.
Bild: jennifersandstrom.se

Shit, du har inget smink

De första dagarna mådde Jennifer dåligt över att inte få utföra sin vanliga sminkrutin. Men det tog bara någon vecka innan huden började återhämta sig.

- När min hy blev bättre så kände jag ju inte heller samma behov av att dölja den. Men jag insåg också hur skönt det var att inte sminka sig. Att inte lägga de där tio minuterna på morgnarna och att inte behöva sminka av sig på kvällen. Jag hade ju aldrig riktigt provat vara osminkad innan. Under mina dagar som ”osminkad” målade jag fortfarande ögonbrynen och använde concealer plus rouge. Det var liksom grunden, det var jag osminkad.

Den här insikten blev ett uppvaknande för Jennifer. Sakta med säkert började hon känna sig allt tryggare med att visa upp sitt osminkade ansikte. I allt större grad började hon också ifrågasätta såväl skönhetsindustrin som de ideal som finns i vårt samhälle.

- Jag tror att jag var omkring 12 år när jag började använda lite mascara för första gången. Sedan ökade det liksom successivt och mitt i allt satt jag där med ett jättesminkat ansikte och hade egentligen aldrig reflekterat över varför jag sminkade mig.

Hon fortsätter:

- Det finns en press på att man ska se bra ut hela tiden, och att fixa till sitt ansikte med smink är en väldigt enkel grej som lätt blir en vana. Sedan är det också något som alla andra gör, det är en norm. Det ovanliga är att vara osminkad och det också därför det väcker så mycket reaktioner.

Mitt i allt satt jag där med ett jättesminkat ansikte och hade egentligen aldrig reflekterat över varför jag sminkade mig.

― Jennifer Sandström

Nuförtiden är det ändå väldigt få som reagerar på Jennifers naturliga ansikte.

- Det handlar nog om kontrasterna. Om du ser en människa som vanligtvis har mascara men som en dag är utan så kanske du reagerar. Men när någon möter mig så tänker de ju inte ”shit, du har inget smink” för de är vana vid att se mig så här.

Jennifer tycker ändå att det viktigaste är att alla väljer själv, smink eller ej. Däremot efterlyser hon lite mer nyans i diskussionen och en reflektion kring varför man gör som man gör.

- Jag tycker absolut att man ska sminka sig om man vill, många har det som intresse och det behöver inte vara en stor sak. Men jag tycker man kan fråga sig själv varför man gör det. Kan man vara en dag på kontoret eller på stan osminkad? Varför eller varför inte? Hur känns det? Jag tror att det skulle vara nyttigt för alla att reflektera lite över det.

Bekvämlighet först

I dag, drygt tre år efter läkarbesöket, går Jennifer osminkad till vardags. Till fest händer det att hon använder lite mascara eller läppstift.

- Jag är väldigt bekväm som person. Det var några år sedan jag slutade gå i högklackat för jag tyckte det var obekvämt, jag älskar att ha ryggsäck för det är bekvämt att bära en ryggsäck och jag tycker att det är skönt att inte sminka mig. I och med att allt det här hände så slutade jag också färga håret. Det var något som jag bara hade gjort av gammal vana, men jag insåg att jag ju har jättefin hårfärg som det är.

Tycker du att det känns jobbigt att gå ut osminkad eller brukar du ens reflektera över saken? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet.

Diskussion om artikeln