Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assange ska förhöras i oktober

Från 2016
Julian Assange talar till journalister från ambassadbalkongen i London i februari 2016
Bildtext Julian Assange talar till journalister från ambassadbalkongen i London i februari 2016
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Det planerade förhöret om sexualbrott i Sverige ska hållas med Julian Assange den 17 oktober på Ecuadors ambassad i London. Det meddelade svenska åklagarmyndigheten på onsdagen.

Wikileaksgrundaren ska förhöras av en ecuadoriansk åklagare. Chefsåklagare Ingrid Isgren tillåts att, tillsammans med utredare från Sverige, närvara för att ställa kompletterande frågor genom den ecuadorianska åklagaren.

Det framgår av åklagarämbetets pressutskick.

– Det är positivt att utredningen nu kommer att föras framåt, säger överåklagare Marianne Ny som leder förundersökningen.

Ecuador kommer senare att redovisa reultatet av den ecuadorianska åklagarens utredning. Sedan kommer den svenska åklagaren att ta ställning till den fortsatta förundersökningen.

Assange har inte ännu hörts

Efter ett besök i Sverige 2010 misstänktes Assange för fyra sexbrott, en våldtäkt, två sexuella ofredanden och ett fall av olaga tvång.

Den 24 augusti samma år anhölls han i sin frånvaro. Sen dess har han hållit sig borta från Sverige för att han fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA. Sommaren 2012 sökte Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London och han beviljades asyl av Ecuador.

I augusti 2015 preskriberades fallet av olaga tvång och de två fallen av sexuella ofredanden. Den misstänkta våldtäkten preskriberas först i augusti 2020.

Förhöret i oktober blir det första förhöret med Assange.