Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbodagen firas på söndag

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 10:27.
Utsikt mot Domkyrkan från Teaterbron över Aura å i Åbo
Bild: Yle/Bengt Östling

Åbodagen har ett späckat och mångsidigt program, men få känner till det

Åbodagen ordnades första gången år 1961 och initiativet till firandet togs av Åbosamfundet. I år firas dagen söndagen den 18 september.

Trots att programutbudet är både massivt och varierande, är det rätt få som känner till det. Många firar dagen enbart med att se på fyrverkerierna.

På stadens webb finns de huvudsakliga programpunkterna på Åbodagen, med marknader och öppet hus och levande musik. Det finns i år många rätt stora evenemang och intressanta programpunkter.

Som vanligt är det fritt inträde till stadens museer, men också till Aboa Vetus & Ars Nova, Sibeliusmuseum och Vattenverksmuseet. In till Konstmuseet kommer man till nedsatt pris. Där blir det guidning på svenska kl 17.

Ett årligt återkommande och uppskattat program är det då staden dyker efter skräp och skrot i Aura å, den här gången mellan Kristinegatan och Teaterbron. En och annan cykel brukar plockas upp ur leran då.

Det händer saker på många centrala institutioner i staden. t.ex. på brandstationen, i hamnen och på kommunaltekniken Kuntecs gårdsplan.

Det blir som vanligt Henriksmarknad på Salutorget med torgdans och kröning av Åboflickan och –pojken.

På Gamla Stortorget ordnas parallellt ett Möjligheternas torg med mycket internationellt program och Åbosamfundets aboensiska program i nya utrymmen. Bland annat presenteras Årets Kulturåbobo.

På Lilltorget kan man under kvällen lyssna på åboband.

Och naturligtvis blir det fyrverkeri som vanligt kl 21.

Åbodagen?

Men hur många åbobor känner egentligen till Åbodagen och dess digra program? Vi frågade folk på stan:

Johanna Koivula, åbobo
Bildtext Johanna Koivula har tänkt fira Åbodagen med sina kompisar, men har inte kollat in något program.
Bild: Nilla Hansson
Esa Mela, åbobo
Bildtext Esa känner inte till programmet, men vet att dagen firas på söndag.
Bild: Nilla Hansson

Esa Mela, åbobo, känner väl till Åbodagen och kommer kanske att fira den. Åbo är den bästa staden i Finland, tycker han. Det säger han efter att ha bott 15 år i Bryssel och några år på annat håll i Finland. Det bästa med Åbodagen är fyrverkerierna.

Pernilla Lindroos och Elin Tallqvist studerar i Åbo
Bildtext Pernilla Lindroos och Elin Tallqvist är inte bekanta med Åbodagen.
Bild: Nilla Hansson

Pernilla Lindroos och Elin Tallqvist har studerat i Åbo i några år. Troligen kommer de inte att fira den eftersom de inte ens vet när den är. De minns att de under tidigare år har sett planscher om dagen, men har aldrig lagt någon större vikt vid firandet.

Inte heller Ove Ekholm känner till just någonting om Åbodagen.

Kari Yli-Havunen, åbobo
Bildtext Åbobon Kari Yli-Havunen säger att det bara skräller i fönstren under det traditionella fyrverkeriet.
Bild: Nilla Hansson

För Kari Yli-Havunen är Åbodagen mycket välkänd. Han är lärare och känner många av dem som under åren har valts till Åboflicka och -pojke. Han brukar delta i firandet av dagen men flyr helst fyrverkerierna, eftersom de fyras av i närheten av hans bostad.

Gun Herranen, aktiv i Åbosamfundet
Bildtext Gun Herranen är djupt involverad i firandet av Åbodagen.
Bild: Nilla Hansson

Hon jobbar nästan dagligen på Åbosamfundet "aus liebe zu kunst" och har därför också insyn i arrangerandet av dagen. Hon är också med och röstar fram Årets Kulturåbo.

Diskussion om artikeln