Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Obs debatt i kväll: Bara nyfinländare runt bordet

Från 2016
Uppdaterad 15.09.2016 20:13.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det börjar lite försiktigt, men sedan brakar det loss. När nyfinländare pratar terrorism är de ingalunda av samma åsikt, och det hörs.

Wali Hashi är ingen nybörjare på TV. Han har gjort mycket program - på finska. Men nu debuterar han på Yle Fem med ett Obs debatt på engelska.

Gästerna är alla invandrare, eller som Hashi hellre kallar dem, nyfinländare. Men trots att de alla pratar en god finska sker debatten på engelska.

Varför?

- För att så många som möjligt ska kunna hänga med i diskussionen, även de som inte ännu hunnit lära sig finska eller svenska, säger Hashi, med en tydlig hänvisning till nya invandrare och asylsökande.

Och han tillägger att det blir mera rättvist så här. Då även den inbjudne experten på terrorism intervjuas på engelska i stället för på sitt modersmål, finska, så står alla på samma grund.

- Det är jämlikt. Nu diskuterar vi alla här som finländare och inte så att invandraren är den där som alltid pratar med brytning.

Här diskuterar vi i egenskap av finländare

Wali Hashi

Wali Hashi är bosatt i Finland sedan 25 år tillbaka. Han anlände som flykting från Somalia i början av 90-talet, och kan väl leva sig in i de nyanländas situation.

Han vet hur lätt det är att falla utanför samhället och bli den där som diskuteras, men inte diskuterar. Det är därför han vill ge nyfinländarna en röst, en möjlighet att delta i det offentliga samtalet på samma villkor som infödda finländare.

Och i det här första programmet, som eventuellt ska få en fortsättning, bränner det till ordentligt.

Forskaren Alan Salehzadeh, som är delvis kurd, hävdar att politisk islamism är ett riktigt hot, och då blir debatten hetsig.

Mahdi Abdile från Kyrkans utlandshjälp blir synbart upprörd och kurden Veronica Kalhori tycker att det han säger stärker fördomar.

Imamen Abas Bahmanpour håller sig lugn och argumenterar tålmodigt på utmärkt engelska.

Undertecknad hade gärna hört mera av det här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln