Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vargar observerades i tättbebyggt bostadsområde i Ekenäs

Från 2016
Uppdaterad 15.09.2016 06:14.
Varg i Ähtäri djurpark
Bildtext Två vargobservationer gjordes i Gammelboda på tisdagen. (arkivbild)
Bild: YLE/Antero Tenhunen

På tisdagskvällen kom det in två vargobservationer från Gammelboda i Ekenäs. Det här är första gången som vargar rör sig inne i ett bostadsområde i Raseborgstrakten.

Christoffer Lindholm satt ute på sin balkong. Klockan var ungefär nio på kvällen och det var mörkt ute. Från sin balkong ser han Baggövägen.

- Jag hörde något ljud, ett väldigt kort ylande. När jag tittade mot vägen såg jag två mycket stora hundar som sprang upp i skogen. Sedan såg jag inte dem mera för vägbelysningen tog slut. Därefter förstod jag att kanske det inte var några hundar.

De måste ha kommit från södra sidan av Gammelboda och rundat bosättningen. För att korsa Baggövägen är de tvungna att gå igenom hela bostadsområdet.

Marco Lehtikangas

Det kan ha varit två lösa hundar, men Lindholm är säker på att det inte var frågan om rådjur eller hjort.

Observationer i södra och norra delen av bostadsområdet

Lindholms observation var inte den första i området den kvällen. Ungefär en halvtimme tidigare ringde telefonen hos Marco Lehtikangas, vice ordförande i styrelsen för Ekenäsnejdens jaktvårdsförening.

- En person hade varit ute med en hund och såg under ett kort ögonblick något hundliknande i skogen tillika som personen hörde några overkliga ljud.

Lehtikangas hann aldrig ut och kolla vad det var frågan om innan Christoffer Lindholm ringde och berättade vad han hade sett.

En karta med området som Ekenäs planerar att köpa inringat
Bildtext Vargar har tidigare setts till i Västervik. Nu har de observerats både i södra och norra delen av Gammelboda. Gammelboda ligger cirka tre kilometer från Ekenäs centrum.
Bild: YLE/Malin Lindholm

Den första observationen gjordes på en skogsväg några hundra meter från närmsta hus. Vägen går söder om Gammelboda. Den andra observationen skedde på norra sidan, ungefär 100 meter från Baggöbron där skolbarnen plockas upp av bussen på morgnarna.

- De måste ha kommit från södra sidan av Gammelboda och rundat bosättningen. För att korsa Baggövägen är de tvungna att gå igenom hela bostadsområdet, säger Lehtikangas.

Kan det ha varit frågan om två hundar?

- Vi var ut och tittade om vi skulle hitta några lösa hundar men det fanns inga.

Vargen är inte längre rädd

Vargar har tidigare setts i Västervik och Söderby som ligger i närheten av Gammelboda. Men det är första gången såvitt Lehtikangas vet som vargar rör sig i tätt bebyggda områden i Ekenäs och Raseborgstrakten.

- Om vargen rör sig där människor finns så betyder att vargen inte är skygg mot människan längre. Vargen ska inte vara där människan bor.

Marco Lehtikangas hoppas att de två vargobservationerna i Gammelboda ska leda till åtgärder. Han tycker utvecklingen är skrämmande.

- Jag är inte rädd för att vargen anfaller människan i vanliga fall. Men om vargen känner sig hotad, till exempel av ett barn på en cykel eller om en bil överraskar så kan det bli farliga situationer.

Lehtikangas säger att vargarna borde skrämmas eller eventuellt jagas.

- Om de är inne i bosättningen på det här viset så går det knappast att skrämma dem utan att de kommer tillbaka. Då skulle det eventuellt vara på sin plats med jakt på varg.

När han kom tillbaka från jobbet så var hjorten uppäten, bara benranglet var kvar.

Marco Lehtikangas vet inte vem det är som fattar beslut om eventuella åtgärder, men han hoppas innerligt att det blir åtgärder.

Polisen har underrättats om vargobservationerna i Gammelboda.

Åt hjort nära hus mitt på dagen

Vargobservationerna överlag har ökat, säger Lehtikangas. I helgen sågs vargar på flera håll.

- I Grabbacka i Karis och lite senare i Kopparnäs i Snappertuna. De här platserna är så långt ifrån varandra att de inte kan vara samma vargar.

I Söderby i Snappertuna fälldes en hjort på måndagsmorgonen. En husägare hörde ett skrik och gick ut och tittade. Då hittade han en nyss dödad hjort.

- När han kom tillbaka från jobbet så var hjorten uppäten, bara benranglet var kvar. Om vargarna äter på dagen 150 meter från ett bostadshus så betyder det att de inte är rädda för människan mera, säger Lehtikangas.

Rastar inte hunden i skogen

Christoffer Lindholm i Gammelboda skulle också gärna se att det görs något åt vargarna.

- Jag känner mig inte själv osäker men när det börjar vara så här nära. Gammelboda är stort, det finns jättemycket husdjur och barn är ute.

Lindholm har tänkt på att vargar har rört sig i närheten av Gammelboda. Efter tisdagens observation tänker han tänka efter var han går med sin hund.

- Kanske håller jag mig mera till vägarna i stället för skogsstigar.

Diskussion om artikeln