Hungerdagsinsamlingen inleds - stort intresse för frivilligarbete
Anne Waselius, som är ordförande för Röda Korset i Grankulla, använder en hel del tid på Röda Korset. Hon ansvarar för att organisera insamlingar, både utomhus och i skolor och på sjukavdelningar. Det känns meningsfullt, säger hon.
- Det är en kombination av att ha ett sammanhang med trevliga människor och samtidigt kunna hjälpa andra som behöver det. När man de facto har det väldigt bra själv så kan man verkligen ge lite av sin tid i första hand, och så bidrag direkt ekonomiskt. Att ge känns hemskt bra, det är bara så.
I år har har ungefär 10 000 människor på förhand anmält att de kommer att samla in pengar, vilket är betydligt fler än ifjol. Det finns också många som vet var man kan hämta västar och insamlingsbössor som dyker upp utan att anmäla sig. Därför är det svårt att på förhand veta hur många det är som är ute och samlar in pengar under de närmaste dagarna.
"Många generösa med både tid och pengar"
Ifjol var ett rekordår för hungerdagen, ungefär fyra miljoner euro samlades in. Det här beror delvis på att företag donerade mer än förr.
Det var många som var ovanligt generösa både med tid och pengar ifjol, bekräftar Leena Kämäräinen som är chef för den nationella beredskapen vid Röda Korset.
- Det som hände förra hösten var ju helt otroligt. Alla ville vara med och hjälpa när de asylsökande kom och man kände att alla ville vara med på något sätt - och vi har fortfarande många frivilliga som är med.
Hjälpviljan förändrade Röda Korset
Röda Korset fick ifjol ungefär 13 000 nya frivilligarbetare som bland annat hjälpte till vid mottagningscentraler. Av dem som var nya ifjol var en del med bara en kort tid, men många är fortfarande aktiva i Röda Korset. I år har det kommit färre nya frivilligarbetare, men det totala antalet är större nu än ifjol.
- Jag måste säga att jag är glad, det är fint att finländarna är beredda att hjälpa. Undersökningar som gjorts de senaste åren visar att speciellt ungdomar, men också äldre är villiga att hjälpa. Men det upplevs som ganska svårt att komma med i till exempel Röda Korsets verksamhet.
De vill inte vara fast i någonting där man man måste gå på möten varje eller varannan vecka.
Den exceptionella situationen ifjol och den stora hjälpviljan ledde också till en förändring inom Röda Korset, säger Leena Kämäräinen.
- Det var ett tillfälle att öppna dörrarna mycket mera och vi kunde säga att det finns massor med saker att göra - du kan komma några timmar eller stanna några veckor, beroende på hur du har tid. Det är det som jag tror många vill göra i dagens läge. De vill inte vara fast i någonting där man man måste gå på möten varje eller varannan vecka, utan då när det känns som att "nu vill jag vara med".
Finns det en typisk frivilligarbetare?
- Nej det kan man inte säga, det finns så mycket olika saker man kan göra. Det finns sådana som vill ha mera action, som hela tiden vill göra någonting. Vi har till exempel våra första hjälpen-grupper som är med på större evenemang som sportevenemang eller rockkonserter, eller frivilliga räddningstjänsten som gör efterspaningar. Men det finns också sådana som hellre vill ge empati och sympati, ge sin tid och lyssna. Eller så kan man komma med som insamlare under till exempel hungerdagen.
"Fjolåret exceptionellt"
John Ekelund som är direktör för medelanskaffning vid Röda Korset gläds också över det ökade intresset för frivilligarbete inom Röda Korset.
- I medel har vi räknat att en insamlare samlar in cirka 70 euro, så du kan tänka dig att om vi har tusen insamlare mer än ifjol så är det förstås stora pengar. Den andra saken är att fler och fler finländare vill agera som frivilliga, och det har ett stort värde för oss.
Ni hade ett rekordår ifjol, tror du att ni slår rekordet i år också?
- Det hoppas vi på, men fjolåret var ju väldigt exceptionellt med tanke på alla flyktingar som just kommit till Finland - och ifjol var det speciellt företagen som donerade stora summor jämfört med tidigare år. Så man kan säga att om våra frivilliga avdelningar kan nå samma resultat som de nådde ifjol så är vi riktigt glada och nöjda.
Pengarna från hungerdagsinsamlingen går till Katastroffonden som hjälper både i Finland och ute i världen, till exempel i Syrien. Röda Korset får också in allt mer pengar av människor som regelbundet stöder verksamheten, säger John Ekelund.
- Antalet månadsgivare har ökat markant under de senaste åren, vi börjar närma oss 50 000 människor som varje månad vill donera en summa till vårt arbete, antingen här i Finland eller internationellt. Det är väldigt fint - om vi var helt beroende av till exempel hungerdagsinsamlingen eller dylika insamlingar så skulle det vara svårt att planera mer långsiktiga projekt.
Hungerdagsinsamlingen pågår den 15.-17.9.
Artikeln uppdaterad 15.9.2016 kl 11.55 genom att rätta till antalet nya frivilliga som arbetade inom Röda Korset år 2015.