Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottnisk päls i indisk hetta

Från 2016
Uppdaterad 15.09.2016 08:54.
Pälsprodukter från pälslinjen i Centria
Bildtext Pälsprodukter från pälslinjen i Centria.
Bild: YLE/Chanette Härus

Först besök i Indien, sedan Japan, nu väntar Spanien. - Visst finns intresse för österbottnisk päls i heta länder, säger Pia Blomström på Centria som etablerat designkontakter för att hitta nya marknader.

Många har nog funderat varför Centria far till Indien, säger Pia Blomström på yrkeshögskolan Centrias pälslinje. Materialet är helt nytt där och så hettan förstås.

Men päls är inte ett plagg bara för vinter, sari tyg kombinerat med päls är en designfråga, säger Blomström. Och Indien är en växande marknad med en stor medelklass.

- Ingen har försökt tidigare så det är lite tabula rasa.

Mottagandet var ändå bra och workshopen för lokala designers visade på ett intresse för päls.

Japan igen har en stor modemarknad och det finns intresse för det som är annorlunda. Om ett par veckor får Centria svarsbesök från skolan de besökte i Japan.

- Päls går att sälja i varma länder kombinerat med tyg, menar Blomström.

Ida Blomström, studerande på pälslinjen i Centria
Bildtext Pia Blomström.
Bild: YLE/Chanette Härus

Symaskinen går igång

Över ett större skinn sitter Ida Blomström böjd. Hon är första års studerande och har ritat ut var snitten ska dras. Det ska bli en kudde, faktiskt mitt första arbete, säger hon.

- Ambitionen är att jobba med päls i framtiden. Bakom sig har hon en utbildning från Optimas beklädnadslinje.

Det är bra att skolan satsar på nya marknader som Indien, näringen behöver ett uppsving efter några sämre år, säger Blomström.

Pia Blomström vid Centria
Bildtext Ida Blomström.
Bild: YLE/Chanette Härus

Ifjol kraschade minken och prisfallet på blåräven blev också stort. Nu är minken på väg upp och Saga Furs auktion nästa vecka visar om räven följer efter.

Var Ida Blomström befinner sig om några år vet hon inte. Det första är att komma igenom utbildningen, men sedan vill jag helst ha ett eget företag.

- Jag är väl tvungen att tänka mig utlandet, kanske Italien, men helst stannar jag i Österbotten, men här finns inte så mycket sömnadsjobb.

Diskussion om artikeln