Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vartiainen: Försöket med sex euro i timlön är inte bort från någon

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2017 10:44.
Riksdagsledamot Juhana Vartiainen under suomi-areena i Björneborg 2015.
Bild: YLE/Jaani Lampinen

Byggnadsförbundets försök med sex euros timlön för outbildade arbetstagare är en bra öppning, säger Samlingspartiets riksdagsledamot Juhana Vartiainen. Men det räcker inte, anser har, och kräver att man också gör något åt flitfällorna för att få mera arbetskraft till låglönebranscher.

Juhana Vartiainen var gäst i Yles program A-studio på onsdagskvällen, och där väckte Byggnadsförbundets löneexperiment debatt. Enligt Vartiainen ger experimentet arbetsmarknaden flexibilitet, vilket enligt honom inte är bort från någon.

- Jag vill lyfta på hatten för Byggnadsförbundet som fördomsfritt försöker.

Idén med experimentet är att man på byggen kan anställa personer för sex euro i timmen som inte har någon tidigare erfarenhet i branschen och inte heller en studieplats. Låglöneanställningen får vara i högst sex månader, och övertid och andra tillägg betalas ut precis som till andra anställda.

Byggarbete
Bild: Yle/Nina Bergman

"För dålig lön för självständigt arbete"

Niina Koivuniemi vid servicefacket PAM säger att låglöneexperimentet inte passar alla branscher. Det skulle till exempel vara orättvist om en ung städare skulle göra samma självständiga arbete som andra städare, men få lägre lön.

Om den anställda är en lärling eller gesäll och inte kan göra jobbet självständigt är sex euro en passlig timlön, enligt Koivuniemi.

Enligt Vartiainen är flexibla kollektivavtal inte tillräckligt utan han vill också göra något åt flitfällorna. Beskattningen av arbete har lett till att mycket jobb inom låglönebranscher förblir ogjort, säger han.

"Basinkomsten får inte ersätta lönen"

Basinkomsten är en annan fråga som har fått stor uppmärksamhet de senaste veckorna.

Försöket med basinkomst får hård kritik av remissinstanser och också Niina Koivuniemi vid PAM är skeptisk. Enligt henne är basinkomsten inte ett bra sätt att åtgärda bristen på arbetskraft inom låglönebranscher.

- Vi kan inte gå in för att staten betalar så att företagen kan sänka lönerna.

Juhana Vartiainen anser däremot att man måste acceptera att låga löner ersätts med någon form av inkomstöverföring. Gränsen för när man måste betala inkomstskatt borde till exempel höjas, så att fler kan leva på sin lön, säger han.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln