Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lula åtalas för korruption och penningtvätt

Från 2016
Luiz Inacio "Lula" da Silva poserar med olja på händerna vid ett Petrobras-jippo i oktober 2010.
Bildtext Luiz Inacio "Lula" da Silva poserar med olja på händerna vid ett Petrobras-jippo i oktober 2010.
Bild: EPA/Marcelo Sayao

Brasilianska åklagare har väckt åtal mot landets förre president Luiz Inácio da Silva för korruption och penningtvätt. Åklagarna pekar ut Lula som hjärnan bakom korruptionshärvan kring oljebolaget Petrobras.

- Han var dirigent för den här kriminella orkestern, sade åklagaren Delton Dallagnol då han presenterade åtalet mot Lula och Lulas hustru.

Med "kriminell orkester" menar Dallagnol de korrupta direktörer, affärsmän och politiker som misstänks ha orsakat det statliga brasilianska oljebolaget Petrobras förluster på uppskattningsvis 42 miljarder real, eller uppemot 12 miljarder euro.

Det här är första gången som Lula åtalas direkt för korruption, trots att misstankarna cirkulerat i flera år. Många andra brasilianska politiker och affärsmän är indragna i härvan.

Anklagelserna mot Lula har cirkulerat länge, men det här är första gången som han åtalas direkt för delaktighet i korruptionen kring Petrobras.

Drömmen om comeback krossad?

Enligt åklagaren har Lula personligen tagit emot förmåner motsvarande ungefär en miljon euro av företag som är indragna i korruptionshärvan. Där ingår bland annat en sjönära lyxlägenhet i Sao Paulo.

Lula förnekar att han skulle äga lägenheten.

Lulas advokater menar att åklagarna inte har tillräckliga bevis och att anklagelserna är del av den politiska förföljelse som Lula och vänstern utsätts för.

Lula var Brasiliens president mellan 2003 och 2011. Han är fortfarande mycket populär. Han var också mentor till den nu avsatta presidenten Dilma Rousseff.

Lula har låtit förstå att han kan försöka sig på en comeback på presidentposten i presidentvalet 2018. Åtalet anses kunna krossa de drömmarna.