Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 100 frigivna Guantánamofångar strider igen

Från 2016
Demonstranter kräver stängning av Guantánamolägret utanför Vita Huset i januari 2016
Bildtext Demonstranter kräver stängning av Guantánamolägret utanför Vita Huset i januari 2016
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Åtminstone nio av de Guantánamofångar som frigivits av president Barack Obama är numera aktiva terrorister. Över hundra av dem som frigavs under företrädaren Bush blev stridande jihadister.

Under årets första sex månader har ytterligare två fångar som släppts från det amerikanska Guantánamolägret på Kuba anslutit sig till stridande jihadistgrupper. Det visar en ny rapport från de amerikanska underrättelsetjänsternas högkvarter (ODNI).

Det är, enligt rapporten, helt bekräftat att åtminstone nio av de Guantánamofångar som släppts under Obamas presidentperiod nu är aktiva terrorister.

Det skulle betyda att drygt fem procent av de 161 fångar som Obama har frigivit eller låtit flytta bort från Guantánamo sen han tillträdde 2009, har anslutit sig till terrorism.

Hans företrädare George Bush, som lät grunda fånglägret, frigav totalt 532 fångar från Guantánamo. Enligt ODNI har 113 av dem återvänt eller anslutit sig till jihadistgrupper. Där skulle "återfallsprocenten" alltså ligga på drygt 21 procent.

Nytt bränsle åt republikanerna

President Obama har ända sen sitt tillträde försökt få kongressen att gå med på att stänga lägret, utan att lyckas. Det är framförallt republikanerna som motsätter sig en stängningen.

Representanthuset ska senare på torsdagen rösta om ett republikanskt lagförslag som skulle stoppa alla frigivningar från Guantánamo. Om det förslaget skulle få grönt ljus så väntas Obama lägga in sitt veto mot det.

De senaste siffrorna från ODNI kommer att välkomnas av presidentkandidaten Donald Trump och andra republikaner som inte vill stänga fånglägret, utan snarare börja fylla på det igen.

Diskussion om artikeln