Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TS: Åbo centrum får hastighetskameror

Från 2016
Uppdaterad 15.09.2016 10:44.
Trafikkamera.
Bild: Yle/ Anna Huittinen

Stadsområdet i Åbo ska få hastighetskameror. Till en början kommer det att dyka upp ett tiotal plåtpoliser i tätorten och i ett senare skede är tanken att antalet ska öka till ett tjugotal kameror. Det här skriver Turun Sanomat.

Enligt Åbo stad ska den automatiska hastighetsövervakningen inledas i Åbo hösten 2017.

- Det officiella beslutet är ännu under förberedning, men det finns en stark vilja till detta inom tjänstemannakåren och vi har fört diskussioner med polisen, säger planeringschef Matti Salonen vid Åbo stad.

Enligt polisen ska kamerorna övervaka hastighetsbegränsningarna samt trafikljusbeteendet i staden. Tanken är att få ner hastigheterna och förhindra körningar mot rött.

- Målet är att förbättra trafiksäkerheten och få ner medelhastigheterna i stadskörningen för det minskar bevisligen olyckorna, säger trafiksektorns chef Mika Peltola vid polisen i Sydvästra Finland.

Redan en liten hastighetssänkning ger bra resultat då reaktionstiderna förlängs och ifall det ändå skulle ske en olycka är skadorna mindre då hastigheten är lägre.

Det är inte ännu klart var plåtpoliserna ska stå men troligtvis längs med huvudlederna och i hårt trafikerade korsningar.

- Till nästa utreder vi var det är klokast att placera kamerorna och om det är möjligt att placera dem på de ställena, säger Salonen.

Diskussion om artikeln