Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget har gjorts åt förorenade sjöar vid Talvivaaragruvan

Från 2016
Ylä-Lumijärvi är en av de förorenade sjöarna nära Talvivaaragruvan.
Bild: Yle/Tiina-Leena Kurki

De sjöar som förorenades på grund av läckage vid Talvivaaragruvan är fortfarande i dåligt skick. Ansvaret för att rengöra vattendragen nära gruvområdet ligger hos gruvbolagets konkursbo, men i praktiken har ingenting gjorts.

Konkursboet beordrades i december ifjol att inleda reningsarbetet med två mindre sjöar nära gruvan: Salminen och Ylä-Lumijärvi

Enligt NTM-centralen i Kajanaland är läget i sjöarna stabilt, men det kommer inte att bli bättre utan aktiva åtgärder.

- I sig är det inte bråttom, för sjöarnas tillstånd verkar inte försämras, säger enhetschef Sari Myllyoja till Yle.

Notan kan landa hos skattebetalarna

Minst sju vattendrag har förstörts och borde renas. Då de två små sjöarna är renade är det meningen att man ska dra nytta av erfarenheterna vid reningen av de större sjöarna i området.

Enligt Sari Myllyoja har de större sjöarna Kivijärvi och Kalliojärvi avlagringar på bottnen som hindrar vattnets naturliga omlopp.

NTM-centralen förväntar sig att gruvbolaget skrider till åtgärder för att rena sjöarna inom de närmaste åren. Vad reningen av sjöarna kostar är oklart, och det är också oklart om konkursboet kan betala notan.

Har konkursboet inte råd landar räkningen sannolikt hos skattebetalarna i stället.

Reningsarbetet försvåras ytterligare av att en stor del av gruvverksamheten, och också den utrustning som behövs för att rena sjöarna, i dag ägs av statliga Terrafame som driver gruvan.

Terrafame har som ny aktör inga förpliktelser vad gäller de förorenade sjöarna, enligt NTM-centralen.

Diskussion om artikeln