Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Inga covers i New York

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 10:08.
Robin Pahlman är en rockmusiker från Pargas som för tillfället bor i New York.
Bildtext Robin Pahlman i sitt rätta element med en bild av Brooklyn bridge i bakgrunden.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Vill du göra karriär inom musiken i New York ska du satsa på eget material och glömma covers. Det är en av erfarenheterna som Robin Pahlman har efter två år i det Stora Äpplet. Nu är han i Finland på en mini-turné.

I början av 2000-talet åkte han runt i Europa med sitt band Agent Kooper från Pargas, men sedan blev det aktuellt att att flytta utomlands tillsammans med frun som hade fått jobb inom FN. Först blev det Wien och nu har han bott och musicerat i New York i några år.

Men hur beter man sig för att komma in i kretsarna där?

- Jag gillar att flytta och starta om helt och hållet. Det måste man ju göra då man kommer till en ny stad. Sedan hade jag en otrolig tur: Två dagar efter att flyget hade landat råkade jag hitta en annons på webben. Bandet Howth sökte efter en gitarrist. Efter en provspelning kom jag med, och jag sparade säkert in flere år då det gäller att skapa kontakter inom musikbranschen.

Finland, so what

Bland musikerna spelar det ingen större roll från vilket land du kommer.

- Alla kommer ju någonstans ifrån i den stan och oftast är reaktionen bara en axelryckning när man säger att man är från Finland. Men ibland kan det nog vara en fördel. Det ju ändå lite exotiskt och jag känner inte så många andra finländare där som sysslar med musik.

Något problem med arbetstillstånd och visum har det inte heller varit, i Robins frus arbetsavtal ingick det en klausul att fixa med de byråkratiska detaljerna för familjen.

Fem band på en kväll

Konkurrensen inom musiken är jättehård, och trots att det naturligtvis finns en massa små krogar och pubar att spela på, måste de flesta musiker ha ett annat jobb på sidan om för att klara av att betala hyran och fixa mat för dagen.

Ofta tar krogägarna in fem band som spelar på en och samma kväll, för de vet att varje band kan hämta ett tjugotal av sina egna fans till platsen.

- I början var jag helt chockad för det fanns ju ingen chans att ha en soundcheck, utan när ett band slutar så ska följande vara beredda att fortsätta genast.

Överraskande trender

Pahlmans nya album, Temporary everything, finns att ladda ner från nätet, men han har också gett ut materialet på c-kassett. I dagarna kommer en vinylversion i begränsad upplaga.

- I de musikkretsar jag rör mig i är det faktiskt ganska vanligt att man idag ger ut c-kassetter, hur märkligt det än låter. Det har blivit vanligare att ge ut kassetter än cd-skivor. Du laddar in cd:n på din dator eller telefon och så använder du den inte mer. Går du in i en skivaffär i Brooklyn så ser du nog en hel del kassetter på hyllan, säger Pahlman och skrattar.

Pargasmusikern Robin Pahlman som spelat in ett album i New York och också gett ut alstret på kassett.
Bildtext Enligt Robin Pahlman är c-kassetterna igen populära i New York.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Covers no no no

Utbudet på olika klubbar där man spelar livemusik är enormt stort och i motsats till Finland är platserna där man spelar enbart covers ganska få. Man vill profilera sig musikaliskt, och enligt Pahlman finns det platser där det till och med är förbjudet att spela kända hitlåtar.

- Nog är det uteslutande egen musik som jag hör då jag besöker klubbarna, men det är klart att det ibland händer att ett band slänger in en cover på skoj. Men då är det av någon speciell orsak. Det finns platser där man kör covers också, men då är det mera fråga om temakvällar och inte lösryckta låtar.

I måndagens Vår musik på Yle Vega kan du höra Robin Pahlmans funderingar om vägen till framgång i USA.

Den här veckan spelar han på Dynamo i Åbo på fredag och på hemorten Pargas på lördag.

Diskussion om artikeln