Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folket förstår inte alltid systemet

Från 2016
S:t Karins fullmäktigeklubba
Bild: Yle/Monica Forssell

Vi har ett politiskt system som är tänkt för en annan tidsålder än dagens människor passar in i. Det ställer stora utmaningar på det kommunala beslutsfattandet. Diskussionen om framtiden var aktiv på kommunmarknaden i Helsingfors på torsdagen.

Dagens kommuninvånare vill sällan vara med och påverka kommunpolitiken. Men då det händer något som de berörs direkt av kan det hetta till, mycket tack vara sociala media.

En enskild skolstängning eller något annat liknande kan åstadkomma ett hårt tryck på beslutsfattarna, vilket systemet inte är bra på att hantera.

Samtidigt förstår inte invånarna varför det politiska systemet inte åstadkommer snabba beslut, utan det blir tal om budget och mötestider.

- Pedagogik och information är det som finns fritt tillgängligt. Sen är det svårt att säga hur man ska styra folks vardagsliv, säger kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi om vad man kunde göra.

Stora reformer tar för mycket tid

Om kommuninvånarna ska tas med mer aktivt i beslutsfattandet krävs det mera tid. Och tid är något som inte finns då det dagliga arbetet går ut på att knega med stora reformer.

På kommunmarknaden 2016
Bildtext Siv Sandberg och Mikko Ollikainen på Kommunmarknaden.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Kommundirektör Mikko Ollikainen i Vörå kritiserar de stora, statsledda reformerna som sveper över landet.

Som exempel kan nämnas förvaltnings- och vårdreformen, där kommunerna förväntas komma med utlåtanden stup i kvarten.

-De tar jättemycket tid de här stora reformerna för tillfället, så man hinner inte långtidsplanera.

Vem ska hinna med landskapspolitik?

En svår fråga i framtiden är hur vanligt folk ska ha tid att engagera sig i politik. De nya landskapen ska ha förtroendevalda och deras jobb riskerar bli mycket arbetsdrygt. Samtidigt riskerar kontakten mellan "vanligt" folk och politiker bli ännu mindre.

- Jag tror det blir mer yngre beslutsfattare i framtiden, säger Ollikainen.

Siv Sandberg tror att det blir tre typer av människor som ställer upp i landskapsvalen.

- Vi har starka politiker i de större kommunerna, riksdagsledamöter och de som i dagens läge sitter i sjukvårdsdistrikten och landskapsförbunden. De kommer förmodligen att utgöra kärnan av den politikerkåren.

Diskussion om artikeln