Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ungdomsbrottslighet: Jakobstad värst i Svenskfinland

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2022 20:23.
Bildmontage, uttråkade ungdomar vid vattenpöl och karta över ungdomsbrottslighet.
Bild: Yle/Linus Lång

Jakobstad är värst i Svenskfinland när det gäller ungdomsbrottslighet. Det här visar Spotlights granskning där antalet brott som begås av minderåriga har jämförts med hur många minderåriga som bor i kommunen.

Att köra moped är väldigt vanligt bland unga i Jakobstad och det syns i brottsstatistiken. De vanligaste brotten är trafikrelaterade. Det handlar bland annat om äventyrande av trafiksäkerheten och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

De nästvanligaste brotten bland Jakobstadsunga är stölder och snatterier och därefter kommer skadegörelse.

Spotlight berättade tidigare om en omfattande inbrottsvåg där ett ungdomsgäng begick tiotals stölder.

Ungdomsbrottsligheten har ökat i Jakobstad

Statistiken visar också att ungdomsbrottsligheten i Jakobstad har ökat sedan början av 2000-talet. Medeltalen för åren 2006-2010 och 2011-2015 är högre än för 2001-2006.

Kriminalkommissarie Ove Storvall vid Jakobstadspolisen förklarar att Jakobstad toppar statistiken på grund av stadens struktur.

– Jakobstad har en annorlunda struktur än andra kommuner. Här har inte gjorts kommunsammanslagningar, vilket säkert syns i statistiken. Ett större befolkningsunderlag avspeglar sig i de här siffrorna, säger Storvall.

Men ungdomsbrottsligheten har ökat i Jakobstad. Hur förklarar du det?

– De här siffrorna avspeglar sig i utredda brott. Det kan vara så att vi har klarat av att utreda en stor mängd av de brott som unga har gjort sig skyldiga till.

Men är det rimligt? Polisens resurser har minskat.

– Resurserna har minskat men vi har lyckats reda ut under många års tid brott där flera unga har slagit sig ihop och gjort sig skyldiga till brott. När vi har identifierat de här personerna har vi rett ut många brott som de har gjort sig skyldiga till.

Topp fem i Svenskfinland

Kriminalkommissarie Ove Storvall.
Bildtext Ove Storvall.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

"Drogerna syns mer"

En faktor som påverkar brottsstatistiken är droger.

– Drogerna syns mer och mer. För tio år sedan var det ovanligt med amfetamin och syntetiska droger men mer och mer ser vi att unga skaffar syntetiska droger, säger Storvall.

Enligt Jakobstadspolisen beror ökningen på att droger är mer lättillgängliga för unga och att handeln sker mer öppet nuförtiden.

– Och största delen som begår brott gör det under påverkan av rusmedel. Förr drack man endera alkohol eller använde droger. I dag används alkohol, droger och mediciner tillsammans.

Enligt ungdomar som Spotlight pratar med är det lätt att få tag på droger i Jakobstad.

– I princip är det ganska lätt att få tag i droger om man vill ha det. Alla känner alla och om man har en kompis som har en kompis som säljer så är det lätt att få, säger Ronja Huhtamäki, som är vice ordförande i stadens ungdomsfullmäktige.

Vem är det som begår brott i Jakobstad?

Ronja Huhtamäki
Bildtext Ronja Huhtamäki.
Bild: Yle/ Henrik Leppälä

Mamma till brottsling: Drogerna orsaken

En kvinna, som vi här kallar Stina, har på nära håll sett hur drogerna leder till brottslighet. Hon säger att drogerna ligger bakom ungdomsbrottsligheten i Jakobstad.

Hennes son, som nu är 28 år, började med droger när han var i tonåren.

– Det började med hasch. Det är nutidens mellanöl. Han började med lindrigare och sedan blev det tyngre och tyngre droger. Alkoholen kom också med tidigt, men den lämnades bort när drogerna kom med.

Stinas son fick som 18-åring en dom för narkotikabrott. Han hade sedan han var 16 år flera gånger rökt hasch. Samtidigt dömdes han också för bland annat stöld, försök till stöld, bruksstöld av motorfordon och lindrig skadegörelse.

Domen blev fyra och en halv månad villkorligt fängelse.

– Jag har alltid sagt att om du inte slutar med det här så kommer en dom, men han sade bara ”inte händer det mig”. Men det var hemskt första gången det kom en dom, säger Stina

Vad kan man som förälder göra i en sådan här situation?

– Man är mycket maktlös. Man försöker få hjälp från olika ställen men blir bollad mellan olika ställen. Det är jättetungt. Man försöker prata sitt barn till rätta men det är professionell hjälp man behöver få.

"Min son gavs bara medicin i Jakobstad"

Stina anser inte att fängelse är lösningen för en ungdom som begår brott och missbrukar droger.

– Missbruket ska vårdas före man orkar göra något annat, säger hon.

Hon kritiserar den vård som ges i Jakobstad.

– Jag minns att min son fick utskrivet en massa medicin på recept när han mådde dåligt. Då ringde jag till en annan kommun till ett sjukhus och frågade vad jag ska ta mig till då han bara får mediciner. Då sade de åt mig att din son måste få annan vård än ett recept i handen. Det är annan vård han behöver. Det var det första vettiga svaret jag fick av någon och det var inte i Jakobstad.

Stinas son får nu vård för sitt drogmissbruk, men inte i Jakobstad. Han har inte använt droger sedan i maj.

Ungdomssekreterare vill ha ungdomsstation

Stadens ungdomssekreterare Tiina Höylä-Männistö tror att illamåendet bland unga är orsaken till brottsligheten.

– I flera sammanhang har det varit prat om att vi behöver en ungdomsmottagning till Jakobstad så kanske det skulle vara en början att hjälpa till med den här saken också. Att ungdomarna lättare skulle få hjälp om de behöver före de börjar göra tokiga saker.

Inom stadens social- och hälsovårdsverk finns planer på en ungdomsstation med låg tröskel och personal från flera olika sektorer men i sista hand är det politikerna som fattar beslut om det finns pengar för det.

Så gjordes granskningen

Uppgifterna kommer från Statistikcentralen och Spotlight har räknat ut ett medeltal under åren 2011 till 2015.

Både brott och trafikförseelser ingår i statistiken. Jakobstad toppar också fastän trafikförseelserna lämnas bort.

Statistiken handlar om brott som har begåtts av personer under 18 år. En motsvarande utredning där personer mellan 18 och 21 år räknas med visar att Jakobstad är nästvärst efter Mariehamn.

Mariehamn är i sin tur på andra plats i brottsstatistiken för minderåriga. Enligt lokalpolisen kan statistiken bero på att brott som begås på färjor som trafikerar Mariehamn räknas med.

Kartan togs bort 10.1.2022 då den inte längre fungerade tekniskt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln