Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Närmare tvåhundra Lovisabor i kö för tandställning

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 07:56.
En flicka ligger i tandläkarstolen med tandläkarinstrument i munnen.
Bildtext Lovisabarnens sneda tänder skulle behöva regleras. Arkivbild.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det har bildats långa köer till specialtandvården i Lovisa. Staden försöker köpa in tandvårdstjänster då klienterna hopar sig, men det finns ingen ledig tandläkare före årsskiftet.

Lovisa har försökt men inte lyckats rekrytera en specialtandvårdare ända sedan den tidigare ledande tandläkaren Pauli Plit gick i pension.

- Vi hoppas få platsen fylld senast vid årsskiftet, säger ledande tandläkare Laura Saarioinen vid Lovisa stad.

Många i behov av tandreglering

Tandläkare som specialiserat sig på tandreglering är svåra att anställa. Det finns mycket jobb för dem att välja mellan.

- Det finns över hundra Lovisabor som behöver tandreglering, möjligtvis över tvåhundra, säger Saarioinen.

Som första hjälp funderar Lovisas tandvård på att köpa tandregleringstjänsten av en specialtandläkare som kommer till Lovisa en dag i veckan. Men som det nu ser ut finns ingen ledig tandläkare för jobbet förrän början av nästa år.

Tandskötarna ska också vidareutbildas för att kunna hjälpa till. Rekryteringen fortsätter hela tiden på sidan om.

Långa köer också till annan tandvård

Grundtrygghetsnämndens ordförande Patrik Stenvall (SFP) säger till Yle Östnyland att Lovisabarnens sneda tänder som väntar på tandställning är ett problem som han inte varit medveten om.

- Det har varit en del kritik om att köerna till tandvården är långa, men vårdgarantin lär ska uppfyllas. Jag måste ta upp saken på nämndens nästa möte, säger Stenvall.

Stenvall säger också att han ser fram emot att se om den nya ledande tandläkaren kan få bukt på köerna. Laura Saarioinen har haft tjänsten sedan juli.

Diskussion om artikeln