Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mörkade namn syns i Berners meddelanden

Från 2016
Uppdaterad 15.09.2016 19:37.
Textmeddelande där Berner och Tiuraniemi diskuterar utnämningar
Bild: Kommunikationsministeriet
Riitta Tiuraniemis meddelande till Anne Berner utan svärtning
Riitta Tiuraniemis meddelande till Anne Berner med svärtning
Jämförelse av två bilder: Dra för att visa texten under de svarta lådorna.
Bilder: Kommunikationsministeriet, Yle (vänster), Kommunikationsministeriet, Yle (höger)

På onsdagen publicerade Kommunikationsministeriet Anne Berners textmeddelanden i anslutning till Finavia-härvan. Namn på vissa personer och banker var täckta av svarta lådor - men det går att ta fram informationen med enkla medel.

Det handlar om en pdf-fil som innehåller sms-korrespondens från hösten 2015 mellan minister Berner och Finavias tidigare styrelseordförande Riitta Tiuraniemi.

Ministern eller ministeriet har valt att täcka namnen på två banker som Finavia överväger att ställa krav på i derivathärvan med svarta lådor.

Med ett lämpligt pdf-redigeringsprogram går det ändå att flytta lådorna och se att bankerna i fråga är SEB och Danske Bank.

De här bankerna har tidigare omnämnts i offentligheten, men veterligen har ministeriet inte bekräftat att Finavias derivataffärer handlar om just dessa banker.

Textmeddelande där Berner och Tiuraniemi diskuterar utnämningar
Bildtext Namnen på tre styrelsemedlemmar som föreslogs till Finavias revisionsutskott kan också tas fram.
Bild: Kommunikationsministeriet

Svarta lådor täcker också namnen på tre av Finavias dåvarande styrelseledamöter i en diskussion mellan Tiuraniemi och Berner om att Finavias revisionsutskott behöver kompletteras. Vi har valt att inte återpublicera namnen på de här personerna.

Ministeriet: "Borde aldrig få ske"

Efter att vi kontaktade Kommunikationsministeriets kommunikationschef avpublicerades filen i fråga och ersattes med en korrigerad version.

Överdirektör Juhapekka Ristola vid Kommunikationsministeriets avdelning för koncernstyrning är bekymrad över missen vid publiceringen av meddelandena.

- Då vi besluter att viss information inte kan publiceras eller måste täckas finns det interna regler för hur det går till, säger han.

Enligt instruktionerna ska uppgifterna först täckas, sedan ska dokumentet skrivas ut och så skannas till en pdf-fil som kan publiceras. Följer man instruktionen går det inte att ta fram övertäckt information.

- Uppenbarligen har det skett ett mänskligt misstag som vi ännu utreder, säger Ristola.

Misstaget består alltså i att det väsentliga steget att printa dokumentet och skanna in det inte har gjorts.

- Det här fallet är mycket dåligt för oss. Det enda goda är att säkerhetsklassificerad information inte har getts ut, fortsätter Ristola.

Enligt Ristola har kommunikationsminister Anne Berner (C) ingen andel i misstaget. Sannolikt är det en enskild tjänsteman som inte har följt de interna anvisningarna.

- Det är ett stort fel, så borde aldrig ske. De uppgifter som framkommer i de övertäckta delarna är så vitt jag förstår inte känsliga såtillvida att de inte skadar de personer och företag som nämns där, säger överdirektör Juhopekka Ristola.

Diskussion om artikeln