Kalland: Barn måste lära sig att möta svårigheter
Det är alla föräldrars och pedagogers plikt att bekanta sig med den tekniska utvecklingen och röra sig på sociala medier där barnen finns. Det säger barnpsykoterapeuten Mirjam Kalland.
- Det värsta är om man är rädd för tekniken. Då vågar man inte ens fråga sina barn om vad de möter på nätet och då blir de ensamma med sina upplevelser, säger hon.
Barnen präglas av rörlighet
Alla tidsåldrar har sina egna utmaningar och därför måste man också se över de modeller man har för föräldraskap och för arbetet i skolan. Man kan inte alltid förlita sig på de gamla modellerna, säger Kalland.
I vår tidsålder präglas barnen av en stor rörlighet på olika nivåer, menar hon.
- På mikronivå i familjen sker det mycket uppbrott och det uppstår nya relationer och nätverk. Det kan vara positivt men barnet kan också sakna väsentliga pelare i sitt nätverk.
Samtidigt tränger sig internetvärlden på redan från bebisåldern med alla de utmaningar och möjligheter som det innebär.
Omöjligt att skapa idealisk barndom
Det som i alla fall är säkert är att det inte är vettigt att längta tillbaka till en förgången tid, säger Mirjam Kalland.
- Det är inte konstruktivt. Det här är den tid som barnen lever i och det är vår uppgift som föräldrar och fostrare att fundera hur vi kan stärka våra barn att möta den här tiden.
Kalland pratar om något som kallas resiliens, det vill säga förmågan att resa sig upp från problem, borsta av sig dammet och gå vidare.
Att försöka skapa en idealisk barndom åt barnet är dömt att misslyckas, säger Kalland.
- Det handlar snarare om att stärka barnet att möta de situationer som kan uppstå.
Utrusta barnet för att möta svårigheter
Det bästa sättet är att ge utrymme åt barnet att tala om saker som är svåra, både på ett känslomässigt plan och på ett plan som barnen förstår.
- Då lär sig barnet att det finns saker som händer men att man kan få hjälp att bearbeta dem. Det finns den yttre verkligheten, men sedan finns det den egna inre verkligheten som hjälper oss att bearbeta det som har hänt och igen titta positivt på framtiden. Den här styrkan behöver vuxna omkring barnet och den styrkan behöver barnet.
Det är inte någon idé att lova barnet att det aldrig kommer att stöta på några svårigheter i livet. I stället måste föräldrar och pedagoger utrusta barnet för de svårigheter som det kommer att möta. Därför är det viktigt att vara närvarande i barnets liv. På alla plan, understyrker Kalland.
- Om man är rädd för tekniken vågar man inte ens fråga barnen vad de möter på nätet. Då blir barnen ensamma med sina upplevelser.
Det betyder att man har en plikt att bekanta sig med den tekniska utvecklingen och att vara med i de sociala medierna som barnen är med i, säger Mirjam Kalland.
Själv medger hon att hon som förälder för länge klamrade sig fast i tanken att saker inte skulle utvecklas i den riktning som de har gjort. Det innebar att hon inte vågade ta itu med den här saken och verkligen bekanta sig och gå med i sociala medier.
Se dig själv i spegeln
Hon serverar ändå inga enkla lösningar. Det handlar om att hålla en öppen dialog med barnen och låta dem veta att man som vuxen alltid finns tillhands. Samtidigt måste man också kunna komma överens om vissa regler hur länge man får spela spel till exempel.
- Sen är det också aktuellt i dag att föräldrarna själva iakttar sin användning av mobiltelefoner och skärmar som man har med sig.
Mirjam Kalland föreläste på torsdagen (16.9) för skolpersonal i Västnyland. Frågeställningen var hur man ska stöda barn till en positiv utveckling och 130 personen bänkade sig i Seminarieskolans festsal i Ekenäs för att lyssna på föreläsningen.
Kalland håller en föreläsning kring samma tema som är riktad till föräldrar 22.11.