Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Olle Jönssons sångröst dög inte åt musikläraren

Från 2016
Uppdaterad 24.09.2016 16:01.
Lasse Stefanz solist Olle Jönsson
Bildtext Olle Jönsson har en av Sveriges mest älskade röster
Bild: WWW.MERMUSIK.SE / Anna Neah Deutgen

Han är utbildad verkstadsmekaniker, fick underkänt i musik i skolan men är i dag en av Sveriges mest älskade röster. Olle Jönsson är solist i Lasse Stefanz och är i dagarna på soloturné i Svenskfinland.

Jönsson har sjungit så länge han minns, sedan 10-årsålder. Trummorna har varit hans instrument men tumpinnarna blev han tvungen att lägga åt sidan och i dag är det sången han koncentrerar sig på.

I skolan fick han endast ett streck i betyget i musik där det borde stått ett vitsord.

- Man skulle sjunga en psalm och jag kunde inte sjunga någon psalm så jag fick inget vitsord alls, berättar Jönsson.

Men bland annat psalmer är precis det han kommer att sjunga då han kommer till Borgå, Kimito, Raseborg, Vasa och Jakobstad nu i slutet av september. Han har inte tidigare sjungit sakral musik men tycker det är intressant att pröva på det nu.

- Jag tycker det finns många vackra religiösa sånger och det är därför jag vill sjunga dem.

Stilen kommer att vara mer avskalad än med Lasse Stefanz med mest akustiskt ackompanjemang. Men visst kommer han att sjunga sånger ur bandets repertoar såsom Sista ljuva åren och I ett fotoalbum.

Lasse Stefanz grundades då killarna var i nedre tonåren

Olle Jönsson var bara 12 år gammal då bandet Lasse Stefanz grundades år 1967. De andra i bandet var inte heller mycket äldre. Det var Anders Pettersson och bröderna Lasse och Hasse Sigfridsson som började spela tillsammans.

Något år senare kom också Christer Eriksson med i bandet, och det har varit han som skrivit en stor del av deras låtar. En viktig del av deras repertoar är också musik från Nashville, det vill säga countrymusik.

Dansbandet Lasse Stefanz år 1972
Bildtext Lasse Stefanz år 1972

Olle Jönsson var de första åren bandets trummis och sjöng backvocals, men blev tvungen att sluta med trummandet efter att han fick en svår inflammation i handlederna och måste opereras. Då kom Gunnar Nilsson med i bandet och Olle fick i stället bli solist.

Ingen lätt grej att mitt i allt inte ha trumsetet att gömma sig bakom, utan som frontfigur fick han stå närmast publiken i alla sin prakt.

- Att utbilda sig för det här yrket går inte, man måste bara lära sig genom att göra det, konstaterar Jönsson.

Men Jönsson har vant sig vid sin roll och njuter av att få sjunga och leva artistliv. Ett liv som inte alla gånger är riktigt lätt med mycket sena kvällar och en massa resor.

Klar etta bland dansbanden i Sverige

Varför är då Lasse Stefanz så populärt - varje sommar då de kommer ut med en ny skiva går den åt som smör i solsken och låtarna brukar klättra högt upp på hitlistorna i Sverige.

- Vi spelar för folket och vi försöker inte göra det kostigare än vad det är. Man ska ge det som folk vill ha, säger Olle Jönsson anspråkslöst.

Lasse Stefanz har axlat uppgiften som i många år låg på Vikingarna: att år efter år vara Sveriges populäraste band. Skivförsäljningen går bra, låtarna spelas på radio och finns på hitlistorna och vid olika omröstningar brukar bandet toppa i popularitet.

Bandet har i dag bara två urspungsmedlemmar - Olle Jönsson och Christer Eriksson. En del osämja har förekommit mellan bandmedlemmarna under årens gång, som ältats i kvällspressen. Bland annat meddelade Olle Jönsson för några år sedan att han lämnar bandet, men kom ändå tillbaka efter några veckor.

Förutom att många av Lasse Stefanz skivor har sålt, guld och platina har de också flera gånger röstats fram som Sveriges popuäraste dansband.

Olle Jönsson ger konserter i Finland:
söndag 25.9 i Borgå
måndag 26.9 i Raseborg
tisdag 27.9 i Kimito
onsdag 28.9 i Vasa
torsdag 29.9 Jakobstad

Hör en intervju med Olle Jönsson i Tongåvan fredagen den 23.9.2016

Diskussion om artikeln