Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hillary Clinton tillbaka i rampljuset - se video

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 10:05.
Clinton återvände till rampljuset - Spela upp på Arenan

Hillary Clintons sjukledighet varade i endast tre dagar. Clinton höll på torsdagen sitt första kampanjmöte efter att hon kollapsade under en minnesstund i New York i söndags.

Clinton äntrade scenen i Greensboro i North Carolina till tonerna av James Browns ”I feel good” och hon bedyrade att hon har återhämtat sig väl.

- Som ni kanske vet, led jag nyligen av hosta, men det visade sig vara lunginflammation. Jag försökte kämpa mig igenom det, men till och med jag måste medge att några dagar av vila gjorde mig gott. Jag är inte ens i normala fall bra på att koppla av, men nu med bara två månader till valdagen, ville jag verkligen inte vara hemma, sade Clinton.

Men hon medgav att de tre dagarna hon vistades hemma gav henne en chans att återknyta till det som är väsentligt i hennes kampanj. Efter veckor av smutskastning mellan båda lägren lovade Clinton att hon i fortsättningen skall ge amerikanerna en orsak rösta för någon, inte bara emot.

Clinton: Socialskyddet är bristfälligt

Clintons sjukfrånvaro gav henne också en orsak att tala om bristerna i det amerikanska socialskyddet.

- Jag känner lyckligt lottad då jag är krasslig. Jag har råd att ta ledigt ett par dagar. Miljoner amerikaner har inte den möjligheten. Antingen går de på jobb eller så får de ingen lön. Många amerikaner saknar fortfarande sjukförsäkring och även om de har en, så har de inte råd att utnyttja den.

Clinton såg pigg ut

De reportrar som var på plats i Greensboro vittnade att Clinton såg fräschare och piggare ut än på länge. Det budskapet vill hon i allra högsta grad förmedla, eftersom spekulationerna om hennes hälsa gått heta sedan i söndags.

David Birdsell, professor i statskunskap vid Baruch College, säger till Yle Nyheter att frågetecknen kring Clintons kan påverka hennes chanser i presidentvalet.

- Det är möjligt att sjukdomen påverkar hennes geist under kampanjen. Hennes motståndare har redan tidigare klandrat henne för att ha låg energi och att hon inte skulle klara av att fungera som president.

Incidenten kan få rätt långtgående följder, säger Birdsell.

- Även om man inte tror att det finns en gnutta sanning i anklagelserna, så är det tänkbart att Clintons hälsa blir en följetong. Det här om vi ser en kraftlös kandidat, som torkar sin panna under en debatt eller eventuellt snubblar igen. I så fall kan det urholka hennes stöd, säger Birdsell.

Dött lopp mellan Clinton och Trump

Det robusta stöd som Clinton hade efter det demokratiska partikonventet i slutet av juli har redan försvagats. Den senaste opinionsundersökningen visar att 46 procent av de amerikanska väljarna stöder Clinton medan Donald Trump har ett stöd på 44 procent.

Diskussion om artikeln