Reko-ringen i Vasa nådde tiotusen medlemmar
De första Reko-ringarna i landet startades år 2013 i Jakobstad och Vasa. På bara några år har antalet kunder ökat explosionsartat och nu har Reko-ringen i Vasa över tiotusen medlemmar.
Reko-ringen i Vasa är den största i landet. Reko, som kommer från orden rejäl konsumtion, betyder att kunderna köper varor direkt av producenterna. Varorna beställs på förhand via en facebookgrupp och hämtas ut vid ett utdelningstillfälle, utan mellanhänder. Vasaborna kan beställa produkter varje vecka och under en timme på torsdagseftermiddagen lever Kaserntorget upp och fylls av varor och kunder.
Den här torsdagen är den första utdelningen efter att medlemsantalet i Reko-gruppen klättrade över tiotusen. Höstsolen värmer försäljare och kunder och många har kommit i god tid före utdelningen ska börja.
Vid skåpbilen där Rosmarie Finne säljer grönsaker ringlar sig en kö av kunder som ska avhämta varor. Företaget har sålt via Reko-ringen sedan starten. Rosmarie Finne berättar att försäljningen är ett komplement till det man annars säljer till butiker och partihandlar.
- Det ger mycket tillbaka att sälja här. Man hör ju aldrig från partihandeln att något skulle ha varit bra eller dåligt. Här får vi träffa konsumeterna direkt och får bra respons - oftast positiv, att de tycker att det har varit gott och fräscht, säger Finne.
Ökningen i antalet Reko-medlemmar har inte märkts särskilt mycket i Finnes försäljning, som har varit rätt stabil. Rosmarie Finne tror att det är en ökad medvetenhet om matens ursprung som lockar fler att gå med i gruppen.
- Jag tror att konsumenterna vill handla direkt. De har hört att handeln kanske tar lite för stora andelar av intäkterna, så jag tror att det är deras sätt att stöda de små producenterna.
Gunilla Blom har handlat ägg, potatis och sallad på veckans utdelning. Hon är stamkund på Reko-utdelningen och säger att både hon och allt fler av hennes bekanta gärna köper direkt av odlaren.
- Jag tycker att det är billigare och så är det förstås bra att det inte är några mellanhänder.
Maria Nyby handlar på Reko-utdelningen för andra gången och säger att det som har fått henne att gå med i gruppen är just chansen att slippa mellanhänderna i mathandeln.
- Det är säkert många som tycker att det här konceptet är bra, att producenterna får hela kakan.
Nyby berättar att hon har varit nöjd med de produkter hon har testat hittills.
- De har väldigt bra utbud här. Man borde bara planera vad man har tänkt laga för mat bättre så man skulle kunna utnyttja utbudet ännu bättre, säger Maria Nyby.
Producenter köar för att få sälja
Facebookgruppen där alla beställningar görs administreras av sju personer. Två av dem är Ann-Sofi Ljungqvist och Maria Ehrnström-Fuentes som konstaterar att mycket har hänt under Reko-ringens korta livstid. I början var det svårt att locka med producenter.
- Först var många producenter misstänksamma. De trodde inte att konceptet fungerade och ville inte vara med. Men efter att vi började växa så här explosionsartat inne i centrum blev det istället kö, och många nya producenter ville komma med, säger Maria Ehrnström-Fuentes.
År 2013 var utbudet magert.
- När vi började fanns nästan inget, det kunde vara någon som kom och sålde alla sina vitkålshuvuden och det var vårt grönsaksutbud, säger Ehrnström-Fuentes.
Nu har 150 producenter anslutit sig medan runt 20 väntar på att bli godkända. På Kaserntorget kan man köpa fisk, bär, kött, mjöl, svamp och mycket annat.
Utnyttjar snabbheten med Facebook
En viktig vändpunkt i Reko-handelns början var när arrangörerna förstod att kunderna inte var så intresserade av att förbinda sig till strikta kontrakt med beställningar i flera månader. Istället upptäckte man möjligheterna med snabba och lättanvända facebookgrupper.
- Vi insåg att vi kan göra kontrakten som en annons med kommentarer på facebook och jag tror att det var ett av framgångskoncepten, säger Maria Ehrnström-Fuentes.
I takt med att Reko-ringen i Vasa har vuxit har flera nya ringar i närheten grundats. Man kan köpa Reko-mat i till exempel Solf, Replot, Kvevlax, Vörå och Smedsby.
Vem är det då som ansluter sig till Reko-ringarna? En brokig skara, ser man på Kaserntorget. Allt från unga vuxna till pensionärer köar eller går mellan de olika försäljarna, flera drar barnvagnar och i vimlet skymtar allt från träningskläder till kostym.
- Det är ett brett kundunderlag. Många barnfamiljer, sedan har vi sådana som är intresserade av matlagning, kunder som är intresserade av matens ursprung, och kunder som vill träffa producenterna, säger Ann-Sofi Ljunggren.
Hon och Maria Ehrnström-Fuentes säger att många av medlemmarna i Reko-gruppen har ett intresse för att bibehålla en livskraftig miljö i sitt lokalsamhälle. Vad är det då som har fått medlemsantalet att öka från noll till tiotusen på tre år?
- Intresset för närmat och intresset för att köpa direkt av producenten, säger Ann-Sofi Ljungqvist.
Från producenthåll har det förekommit kritik mot att alla inte får vara med och sälja på Reko-utdelningarna. Arrangörerna säger att man betonar diversitet och att både stora och små producenter kan tas med, privatpersoner såväl som företag. En viktig faktor är att kommunikationen mellan producenten och kunderna fungerar.
Försäljarna är ansvariga för det de säljer, både gentemot kunderna och myndigheterna. Det betyder till exempel att producenterna tar ansvar för att betala skatter. Under de tre åren som Reko-ringen i Vasa har verkat har det inträffat några fall där försäljare har uteslutits ur nätverket. Då har det handlat om förseelser som att försäljarna inte har dykt upp med kunders beställningar eller inte följt gällande hygienkrav. De flesta producenter uppges ändå ha skött sig väldigt väl.
Framtiden för Reko-handeln ser ljus ut. Administratörerna hoppas på ännu mer dialog mellan konsumenter och producenter. Hittills har grupperna använts för försäljning men kunde användas ännu mer för att utbyta viktig information. Maria Ehrnström-Fuentes säger att nätverket är känsligt och reagerar snabbt, så det är viktigt att intresset upprätthålls då produktutbudet är stort och kundunderlaget är bra.
- Genast då producenterna inte får tillräckligt mycket sålt faller de bort, så vi hoppas verkligen att själva försäljningen ska öka, inte bara medlemsantalet i gruppen, säger Maria Ehrnström-Fuentes.