Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ban Ki-moon kritiserar Israel i ovanligt skarpa ordalag

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 08:07.
FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-moon har kritiserat Israel i ovanligt skarpa ordalag
Bildtext FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-moon har kritiserat Israel i ovanligt skarpa ordalag
Bild: EPA/JASON SZENES

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har reagerat starkt på den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus uttalande nyligen om att palestinierna eftersträvar en "etnisk rensning på Västbanken."

Ban Ki-moon som talade inför FN:s säkerhetsråd, ansåg att Netanyahus uttalande är skändligt och oacceptabelt.

Ban sade i ovanligt skarpa ordalag att han vill göra det absolut klart att judiska bosättningar på ockuperade Västbanken är olagliga enligt internationell lag.

Han krävde också att Israels "kvävande och förtryckande ockupation på Västbanken måste få ett slut."

Judiska bosättningar hinder för fred

Den avgående generalsekreteraren sa i ett av sina skarpaste uttalanden om Israel hittils, att "landets bosättningspolitik är diametralt motsatt till en palestinsk stat."

Över 500 000 israeliska judar har bosatt sig på ockuperade områden på Västbanken sedan sexdagarskriget år 1967 då Israel erövrade områden som hade administrerats av Jordanien.

- Säkerhetsrådet betraktar utvidgningen av judiska bosättningar som ett hinder för fred, sade Ban Ki-moon som avgår vid årsskiftet.

Även USA:s FN-ambassadör Samantha Power var kritisk. Hon sade att USA som är Israels främsta allierade "motsätter sig kraftigt fortsatta judiska bosättningar som urholkar fredsprocessen."

Hon påminde också om att Israel i princip har uttryckt sitt stöd för en självständig palestinsk stad vid sidan om Israel.

Israels FN-ambassadör Danny Danon klagade över att Ban Ki-moon regelbundet fördömer Israel men inte Hamas för byggen av "terrortunnlar."
Bildtext Israels FN-ambassadör Danny Danon klagade över att Ban Ki-moon regelbundet fördömer Israel men inte Hamas för byggen av "terrortunnlar."
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Israel gav svar på tal

Israels FN-ambassadör Danny Danon som är en känd högerhök som högljutt har motsatt sig en tvåstatslösning, kritiserade vad han kallade Bans förvridna syn på läget.

Danon sade att det är palestinierna som utgör ett hinder för freden och han hävdade att palestiniernas president Mahmoud Abbas vägrar att träffa Benjamin Netanyahu.

Det är inte sant eftersom både Abbas och Netanyahu har gått med på att träffas i Moskva vid en tidpunkt som inte ännu är fastlagen.

Den israeliska FN-ambassadören kritiserade också Ban för att han regelbunder fördömer Israel men inte Hamas som bygger "terrortunnlar."

Ban även kritisk mot palestinier

Ban Ki-moon var också kritisk mot palestinierna. Han sa sig vara "bestört över att palestinska partier fortsätter att hylla föraktliga dåd, såsom terrorattacken mot israeliska idrottare under OS i München år 1972.

- Glorifikation av terrorism är vanhedrande och det palestinska ledarskapet måste få ett slut på det, sa Ban.

Han var också orad över den palestinska Högsta domstolens beslut förra veckan att frysa förberedelserna inför det planerade lokalvalet på Västbanken och i Gaza.

Det skulle vara det första palestinska valet på över 10 år.

Gaza tickande tidsbomb

- Lokalval på Västbanken och i Gaza skulle garantera en viktigt förnyelse av palestinsk demokrati om valet hållss enligt internationella standarder, sa Ban Ki-moon.

Enligt honom är Gaza en tidsbomb, trots vapenvilan som slöts med Israel för två år sedan.

- Gaza förblir stängt och är en tickande tidsbomb. Instabilitet och risken för eskalerande våld är ständigt närvande, enligt FN-chefen.

Över 1,3 miljoner av Gazas 1,9 miljoner invånare behöver enligt Ban humanitär hjälp och deras fortsatta lidande "krossar drömmar och ambitioner och föder instabilitet och extremism".

Diskussion om artikeln