Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fuskräkningar och identitetsstölder aktuella igen - så skyddar du dig

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 08:33.
betalning, pengar, faktura
Bild: Yle/Anssi Leppänen

Påhittade räkningar eller felaktiga kontonummer på till synes normala fakturor. Bland annat de knepen har brottslingar igen använt sig av för att lura till sig pengar. Det berättar Helsingforsregionens handelskammare som tipsar om hur man kan skydda sig och sitt företag.

Den gångna sommaren har flera företag drabbats av bedrägeriförsök med hjälp av identitetsstölder, uppger handelskammaren och manar företagarna till sunt bondförnuft.

Ofta går det till så att företaget får en räkning som ser ut att vara från en samarbetspartner, men kontonumret har ändrats.

Eller så får företagets ekonomiavdelning e-post från vad som ser ut att komma från ledningen i ett annat företag. I e-posten ber man om en penningsumma för något specifikt ändamål.

I somras lurade till exempel finländska bedragare till sig miljoner genom att ringa i ett stort företags namn till företagets underleverantörer och höra sig för vad underleverantörerna hade för fordringar hos det stora företaget. Sedan skickade bedragarna förfalskade räkningar till företaget, som sedan betalades till ett bulvanföretag vars konto tömdes omedelbart.

Bra med försiktighet på sociala medier

Helsingforsregionens handelskammare uppmanar företagen till försiktighet.

- Brottslingarna har i de här fallen haft tillräcklig information om företagen i fråga. De har känt till underleverantörer, obetalda räkningar och till och med vd:ns aktiviteter, säger handelskammarchefen Marko Silen.

Han uppmanar dem som sitter i företagsledningen att fundera på hur mycket de avslöjar om sig själva och sina förehavanden till exempel på sociala medier.

Speciellt borde de som jobbar på ekonomiavdelningarna lära sig sund misstänksamhet, tycker man på handelskammaren. Även vikarier ska få lära sig att vara försiktiga och noggranna med olika räkningar.

- Om någon kontaktar företaget och vill ha reda på konfidentiella uppgifter om någon samarbetspartner, bör man ta timeout i frågan. Det är lätt för brottslingar att följa med exempelvis varu- och tjänsteleverantörer och agera i deras namn, varnar Marko Silen.