Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nylänningen som brinner för Österbotten

Från 2016
Simon Mittler som bär en tröja där der står Vaasa Entrepreneurship Society.
Bildtext Simon Mittler vill fylla sin nya hemstad Vasa med startupföretag.
Bild: Simon Mittler

Evenemanget Harvest ska locka unga att starta företag i Österbotten. Simon Mittler som själv är från södra Finland tycker att regionen är det perfekta stället för det här.

Simon Mittler är en av arrangörerna av startupevenemanget Harvest 16 som hålls i Vasa på lördag (17.9). Med evenemanget vill föreningen Vaasa Entrepreneurship Society (VES) bland annat locka unga österbottningar att öppna eget och stanna kvar i regionen för att jobba. Simon är själv från södra Finland, men redan efter två års juridikstudier i Vasa brinner han för regionen.

- Det är klart att om man flyttar till Österbotten måste man ta det seriöst och skapa sig ett hem här och innehåll i livet, säger han.

Jag har insett hur stor potential det finns här och hur mycket man kan åstadkomma.

Österbotten kämpar med att få unga att stanna kvar i regionen. Många studerar gärna här men när de är klara åker de iväg med sin kunskap. Simon tycker regionen har mer att ge än så.

- Jag har insett hur stor potential det finns här och hur bra folk känner varandra och hur mycket man kan åstadkomma. Jag tror det är en win win-situation att jag kan hjälpa Österbotten och samtidigt lära mig en massa, säger han.

Stark entreprenörsscen i Vasa

Simon upplever att man i Österbotten har en stark företagsanda och entreprenörsscen. Det är lätt att få hjälp av olika organisationer, förbund eller andra företag om man har en idé som man vill bolla runt. Många är hungriga efter något nytt och intressant. Det är också Simon och hans drivkraft kommer från att han vill bli en så kunnig och mångsidig jurist som möjligt.

Alla kan så klart inte stanna kvar i regionen för evigt, men Vasa och resten av Österbotten kunde vara en slags plattform för att starta någonting nytt.

- Vi har en stark goodwill i Vasa och i det skedet du funderar på hur du ska gå vidare med ditt företag, skulle jag våga påstå att Österbotten erbjuder otroligt bra förutsättningar eftersom det är litet, kompakt och du snabbt får kontakt med rätt personer, säger Simon.

Varför starta företag om man ändå flyttar?

Men Österbotten vill ju inte att unga människor ska flytta bort. Hur går det ihop med att ha staden som en sorts språngbräda för att komma igång med sitt företag om man sedan ändå flyttar? Simon tror inte det blir ett problem eftersom han tror på lojalitet.

- Så länge vi tillsammans jobbar för Österbottens bästa tror jag att man senare också vill ge något tillbaka till regionen.

Med andra ord: Om regionen bygger fina förutsättningar för att starta företag är man också tacksam. Som exempel ger Simon ett företag som börjat på Vasa universitet. Grundarna har sedan flyttat till Helsingfors, men nu kommer de upp till Vasa igen för att lansera allt eftersom de vill ge något tillbaka till regionen.

VES funktion är inte att få alla att bli företagare, men de tror att alla kan bidra med någon sorts företagsamhet. Det gäller att vara nyfiken, och också kunna hantera motgångar på ett positivt sätt.

- Jag har ingen miljonbusinessidé för tillfället, men jag har en otroligt stor grupp med goda människor som jag ser fram emot att få göra någonting med i framtiden. Det är det viktigaste, säger Simon.

Startupevenemanget Harvest 16

  • Ordnas i Rewell center i Vasa på lördag och är helt gratis.
  • Olika startup-företag, organisationer och samarbetspartners finns på plats.
  • Det finns också en scen där det pågår olika program.
  • Kvällens huvudtalare är Jonas Kellberg, en av grundarna till Skype.
  • Den ganska nygrundade föreningen Vaasa Entrepreneurship Society (VES) står bakom evenemanget.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln