Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv ikväll: Finland spelar ”superviktig” match – kan ta jättekliv mot EM

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 16:51.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finlands damlandslag i fotboll är med seger över Portugal ikväll fem före klara för EM 2017. Också oavgjort bär en lång väg, medan allt är öppet vid förlust.

Enormt mycket står på spel när Finland i Trofa ikväll klockan 17 tar sig an Portugal, som fick med sig en oavgjord poäng från Helsingfors i juni och därmed inhiberade den blåvita EM-platsfesten.

– Det här är en superviktig match, sammanfattar Finlands vänsterback Annika Kukkonen till Yle Sporten.

– Vi var väldigt besvikna efter matchen i Helsingfors och vill verkligen visa att vi är ett bättre lag, att vi ska vinna matcher mot lag som faktiskt ligger ganska mycket längre ner i rankingen (12 placeringar).

Finland - Portugal, EM-kvalmatch 7.6.2016.
Bildtext Jenny Danielsson och de övriga offensiva hemmapjäserna blev nollade mot Portugal i juni.

Finland har efter dubbla segrar över Irland och Montenegro, krysset mot Portugal samt en förlust mot redan klara gruppvinnaren Spanien samlat 13 poäng på sex matcher.

Genom att undvika förlust ikväll säkras andraplatsen, annars förflyttas avgörandet till den sista omgången på tisdag, då Finland gästar Spanien medan Portugal tar sig an Irland.

”Alla vill verkligen vinna”

De sex bästa grupptvåorna i sammanlagt åtta grupper tar sig direkt till EM i Holland 2017, medan sjuan och åttan spelar playoff om ytterligare en plats.

I grupptvåornas jämförelse ligger Finland just nu delad femma. Med tre poäng eller mer mot Portugal och Spanien är EM-platsen mer eller mindre klar, men med mindre pott kan playoff kalla.

Om det överhuvudtaget blir en andraplats i gruppen, vill säga.

Andrée Jeglertz, juni 2016.
Bildtext Förbundskaptenen Andrée Jeglertz vill föra Finland till ett fjärde EM på raken.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

– Lagledningen har säkert räknat poäng och annat men inom laget har vi knappt nämnt det, konstaterar Kukkonen.

– Det enda som sagts högt är att en poäng räcker för att bli grupptvåa. Men de flesta pratar ändå om att vinna, alla vill verkligen vinna. Vi ska inte försöka hålla nollan och säkra en poäng, absolut inte.

”Vi var kanske lite naiva”

Finland gjorde en slät figur i hemmadusten med Portugal den 7 juni. Fyra dagar innan hade Andrée Jeglertz damer spelat sin bästa match på mycket länge då man besegrade Irland i Valkeakoski med 4-1.

Men mot Portugal hade Finland oerhört svårt att skapa organiserade anfall och gästerna var till slut närmare segern i den mållösa drabbningen.

– Jag hoppas verkligen Portugal spelar med samma taktik som förra gången, säger Kukkonen något överraskande.

– Jag hade samma känsla direkt efter matchen, att usch, det var inget roligt. Men efter att ha sett kampen på nytt ska deras spel egentligen passa oss väldigt bra.

Linda Sällström i Finlands hemmamatch mot Portugal i juni 2016.
Bildtext Linda Sällström är Finlands bästa målskytt i kvalet med tre fullträffar.
Bild: All Over Press

Kukkonen berättar att Finland sågade sönder Irland på mitten, medan Portugal var väldigt kompakt centralt vilket i sin tur betydde hektar med utrymme på kanterna som Finland inte förmådde utnyttja.

– Vi var kanske lite naiva, vi ville spela fint passningsspel via mitten, söka tian hela tiden och spela genom alla lagdelar, men ibland funkar det bättre med ett rakare spel, säger Djurgårdenbacken.

– Vi ska kunna ligga ganska lågt och ställa om fort. Deras mittbackar är rätt långsamma och vi har 2-3 supersnabba forwards, så bara vi lägger fokus på inlägg och får folk in i boxen kommer vi att göra mål, det är helt säkert.

Öling och Franssi in

Jeglertz gör två förändringar i uppställningen jämfört med hemmamatchen mot Portugal senast. Ria Öling kommer in på högerkanten istället för avstängda Adelina Engman.

Öling gör sin elfte landskamp och startar nu för första gången i en kvaldust. För Sanni Franssi blir det första gången i den blåvita startelvan överlag. Franssi, som nyligen flyttade till FC Zürich, ersätter Jenny Danielsson som Linda Sällströms anfallspartner.

Finland har i det stora hela med sitt bästa lag med undantag för Engman. Bland annat ytterbackarna Kukkonen och Tuija Hyyrynen har lidit av skador på sistone men är tillbaka i spelskick.

Finlands startelva:

Tinja-Riikka Korpela – Annika Kukkonen, Maija Saari (C), Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen – Natalia Kuikka, Nora Heroum, Emmi Alanen, Ria Öling – Sanni Franssi, Linda Sällström.

På bänken: Minna Meriluoto, Olga Ahtinen, Jenny Danielsson, Juliette Kemppi, Emma Koivisto, Linda Ruutu, Iina Salmi.

Portugal–Finland spelas ikväll med start klockan 17.00 och visas direkt på Yle Arenan och som sammandrag på TV2 klockan 19.45–21.00. Matchen refereras på svenska av Janne Isaksson.

Diskussion om artikeln