Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rockpoliserna: När din idol är en idiot

Från 2016
Frank Zappa
Bildtext Frank Zappa
Bild: Wikimedia Commons / Heinrich Klaffs

Rockpoliserna är Svenska Yles facebook-grupp för rock- och pop-diskussioner och Mathias Gustafsson har hållit på och läst Barry Miles Frank Zappa-biografi där det kommer fram att Zappa inte var den trevligaste människan att ha att göra med. Mathias kastade ut en intressant fråga om huruvida man låter sådant här påverka ens lyssnande? Vi tar en kort sammanfattning av diskussionen.

Mathias Gustafsson:
- Att Zank Frappa var vresig, pissig och jävlig, det visste jag ju nog från tidigare, men direkt mänskofientlig och totalt fittig ibland, det var nytt för mig.
Hur är det, hur mycket låter ni sånt påverka ert diggande?
Ska man låta det påverka?
OM Hitler hade varit en betydande konstnär, sku de ha varit fel att digga hans tavlor?

Ditte Kronström:
- Måste erkänna att jag läser hemskt lite böcker om musiker. Tyvärr. Kommer inte på nån just nu. Har kanske en åsikt efter att ha översatt Oasis-dokkaren som jag precis började på. Redan i reel 1 käbblar de om ifall de älskar eller hatar varandra :-)

Stefan Nordgren:
- De flesta stjärnor har väl ganska mycket piss i skrinet, och det har jag på nåt vis accepterat. Ted Nugent är den enda som jag på rak arm kommer på som jag inte skulle satsa ett penni på längre. Fantastisk på gitarren men massiva fel mellan öronen. Hans gamla skivor kan jag lyssna på i viss mån och i synnerhet Damn Yankees där hans tjafs inte fick lika mycket utrymme, men hans senare skivor rör jag inte ens klädd i astronautdräkt.

Ted Nugent
Bildtext Nugent är rockvärldens Donald Trump
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Förlåt att jag avbryter, men jag tänkte visa hur det kan gå när artister säger fult. Som den heligt hatade och älskade Gene Simmons från Kiss.
Då kan det hända att en trettonårig kille med en Minecraft-plansch på väggen sager ifrån och är väldigt upprörd på en YouTube-video. Så det lönar sig att akta sina ord om man är rockstjärna. Var blev vi?

Gene Simmons
Bildtext Här filmar jag Gene från en idoliserande nerifrånvinkel.
Bild: Yle/Marcus Rosenlund

Janne Smeds:
- Jag trodde nog Zappa var en humoristisk och trevlig kuf men å andra sidan måste man väl ha nåt sorts fel i huvudkontoret om man ska skapa så mycket varierande och fin musik som han gjorde

Mikael Snåre:
- Jag har svårt för Buddy Rich just p.g.a. hans attityd mot sina musiker. Jag tänker dock inte låta det påverka min syn på Zappa.

Mathias Gustafsson:
- Precis! Dessutom ska vi komma ihåg att det här ju bara är Barry Miles syn och tolkning av det hela.

Joakim Rundt:
- Och sen beror det jättemycket på författaren också, Barry Miles biografi "Frank Zappa" ger en rätt nyanserad bild. Plus minus med Zappa som person. Vissa kallar Lou Reed arrogant och jävlig mot journalister, andra konstaterar att han ju bara fittades vid dumma frågor. Typ "- Varför är du så arrogant mot journalister?". (O det stämmer rätt långt ju.)

Här vill jag passa på att tipsa om ett fantastiskt inslag i Sveriges television där journalisten Niklas Källner berättar om hur det gick när han som ung och oinsatt skulle intervjua den fruktade journalistslukaren Lou Reed.

Kolla in grejen här!

Lou Reed fotograferad i Tyskland 3 november 2012.
Bildtext Lou Reed var ökänt vresig
Bild: EPA/Nicolas Armer

Men tillbaka till diskussionen.

Joakim Rundt:
- Fint att jag uppmanar dig läsa Miles bok..... Aj hur tycker du Z framställs som pisshuvve?

Mathias Gustafsson:
- Nå han presenteras ju nog som om han "lurat" fyrk av många som spelade i Mothers för att sen ge dem kicken och så sägs det ungefär att han var helt känslokall, inte bara mot kolleger utan också mot Gail och ungarna.

Marcus Rosenlund:
- Ronnie James Dio hade också ett rykte om att vara ett riktigt asshole, arrogant och fittig. Men de två gånger jag träffade honom (intervju) så var han åtminstone väldigt sympatisk och tillmötesgående.

Mikael Snåre:
- Läste nyligen Mick Walls bok om Zeppelin och håller nu på med Geoff Emmericks bok om sitt liv som ljudtekniker åt Beatles. Jag rekommenderar båda, och tack till Joakim Rundt som tipsade om den senare i det eminenta Hitmen!

Har du haft någon liknande upplevelse?
Eller har du mött en artist som varit en idiot?
Berätta för oss!

Diskussion om artikeln