Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundet kräver lagstadgad minimilön

Från 2016
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Bildtext Li Andersson
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Tio euro i timmen – så mycket tycker Vänsterförbundet att den lagstadgade minimilönen ska vara i Finland. Enligt partiet borde alla ha rätt till en lön som möjliggör en anständig levnadsstandard.

Vänsterförbundet startar idag en arbetslivskampanj som efterlyser rim och reson i arbetslivet.

- Regeringens politik har lett till större inkomstklyftor och ett ökat antal fattiga arbetstagare. Människors vardagliga problem löses inte med att skära i lönerna utan genom att trygga en rimlig ersättning för gjort arbete, säger partiets ordförande Li Andersson i ett pressmeddelande.

Enligt partiets modell skulle lönerna fortfarande bestämmas i kollektivavtalen, men i lagen skulle det finnas en minimilön som alla arbetstagare har rätt till.

225 000 utanför kollektivavtal

I motsats till de flesta andra europeiska länder saknar Finland lagstadgad minimilön. Det här eftersom lönerna traditionellt har bestämts av kollektivavtal.

Vänsterförbundets förslag är ett svar på försöken att sänka löner genom lokala avtal. Till exempel inleder Byggnadsförbundet ett löneexperiment där outbildade arbetstagare får en sex euros timlön.

Enligt en utredning gjord av Arbets- och näringsministeriet finns det i Finland 225 000 arbetstagare vars löner inte är i enlighet med kollektivavtal.

Diskussion om artikeln