Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hästsport i Korsholm kan få pengar

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 15:34.
Det Wahlrooska hemmanet består av 50 hektar mark i Korsholm.
Bildtext Det Wahlrooska hemmanet består av 50 hektar mark i Korsholm.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Representanter för trav- och ridföreningar träffade på fredagen finansiärer och Korsholms kommun. Vid mötet lades konkreta planer för ett hästcenter i Rimal fram och planerna bedöms vara möjliga att förverkliga.

Centret skulle byggas vid det så kallade Wahlrooska hemmanet invid Solf ängsväg. Mikael Alaviitala som är utvecklingsdirektör på Korsholms kommun säger att hästsportsrepresentanterna presenterade planer och kostnadsberäkningar på att bygga en övningsbana för trav och ett ridsportområde där man skulle kunna ordna tävlingar.

- Vi har ett sånt upplägg att det handlar om kommunens mark och vi vill att tredje sektorn, alltså hästsportsmänniskorna själv ska säga vad de vill bygga, hur de ska finansiera det och hur de ska sköta driften, säger Alaviitala.

Finansieringen diskuterades

På mötet deltog NTM-centralen, Aktion Österbotten och Vasaregionens utvecklingsbolag Vasek, som är möjliga finansiärer för projektet. Man diskuterade hur projektet kunde finansieras.

- Vi kom fram till att det nog finns möjligheter att få stöd för planerna, säger Mikael Alaviitala.

Hästsportsentusiasterna har tid på sig till årsskiftet att lämna in detaljerade planer för hästcentret till Korsholms kommun. Planen ska behandlas av kommunen och om den godkänns kan ansökningar om finansiering lämnas in. När nästa steg tas beror på representanterna för trav- och ridsporten.

- Det beror på när de får sina planer klara och om de är så trovärdiga att de går igenom hos kommunen. Men jag tycker personligen att de ser ganska bra ut, säger Mikael Alaviitala.

Nya planer också för Tölby

Korsholms kommun är angelägen om att planerna ska göras både för ridsport och travsport.

Planerna på ett hästcenter vid det Wahlrooska hemmanet i Rimal tog fart när det klarnade att det inte blir något hästsportcenter med travbana i Tölby. På förslag finns att ändra detaljplanen för området i Tölby så att andelen bostadstomter skulle öka. Utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala säger att ärendena är kopplade till varandra och att planerna på fler bostadstomter inte går framåt före frågan om hästcentret i Rimal är avgjord.

- Om det skulle gå så att planerna på ett hästcenter där inte ser trovärdiga ut kan det hända att man måste planera in det på det ursprungliga stället, alltså i Tölby, säger Alaviitala.

Diskussion om artikeln