Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Att leva med fuktproblem och mögelskador - här är era erfarenheter

Från 2016
Uppdaterad 17.09.2016 12:29.
Vattenskada i Pojo kommunhus
Bildtext Skadad byggnad (detalj).
Bild: YLE/Maria Helsing

Var femte byggnad i Finland är fukt- eller mögelskadad. Yle Vega samlade in erfarenheter av att jobba och bo under såna omständigheter. Det var många som ville dela med sig av sina berättelser och här är några av dem.

"Efter att jag har vistats i lokaler med mögelproblem känner jag igen lukten då en lokal är fuktskadad. Lukten sätter sig lätt i folks kläder. All fukt är knappast farlig, men min näsa reagerar. Hur i hela fridens dagar säger du åt någon som har den här lukten i sina kläder hemifrån att 'ursäkta, men jag tror att det är nåt problem med fukt i ert hus'? Det gör man ju inte. Ändå kanske personen borde få veta det."

"Som jag ser det och har följt lite med så skulle jag säga att största felet är dålig övervakning och den innerligt bråda tidtabellen som råder idag."

"Hometalkoot.fi är ju en bra sida med upplysning om hur det har byggts i tiderna. Hur kan man ha tillåtit galna byggsätt? Vem är ansvarig undrar jag."

Flicka ritar på ett papper vid en pulpet
Bildtext Även små skolelever lider av mögel
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

"Varit lärare i mögelskadat hus. Tungt att andas och huvudvärk mot slutet av dagen. Tappade min sångröst och kunde inte skrika högt. Men skolor skulle dras in så det var bäst att vara tyst..."

"Det finns säkert för många mögeldrabbade offentliga lokaler med problem, men nog är det väl också lite trendigt för många att vara såååå känsliga!!"

Jag vill inte gå till skolan för då är jag hela tiden sjuk.

"Mina barn reagerar på inomhusluften i den kyrkslättskola de går i. Speciellt ett av dem har varit mycket borta från skolan eftersom hon efter några dagar i skolan blir sjuk. För hennes del har skolvardagen bestått av antibiotika, kortisonnässpray och allergimediciner, trots att hon inte är allergisk. På sommaren var det som om vi haft ett helt annat barn, ett barn som igen orkade göra saker och ting. Hennes hud var i bra skick och ingen medicinering behövdes. Då skolan skulle börja utbrast hon 'Jag vill inte gå till skolan för då är jag igen hela tiden sjuk.' Tyvärr hade hon rätt. Det mest skrämmande i det hela är att man försöker sopa undan problemen. Kommunen har valt att göra mätningar, som på andra håll anses onödiga eftersom de ändå inte visar något. Trots att man i luftprov hittat strålsvamp, har man inte undersökt saken noggrannare (inga konstruktioner eller materialprov har kollats). Det finns många barn som har symptom och man skulle önska sig att dessa skulle tas på allvar, men tyvärr har det åtminstone hittills inte varit fallet. Såväl skolledningen som kommunen borde ta sitt ansvar och åtminstone se till att de barn som har symptom skulle få tillgång till friska utrymmen tills skolan renoveras. Barnen har enligt lag rätt till en säker skolmiljö, men nu är det tyvärr så att detta inte uppfylls."

Byggarbetsplats inomhus, kontor byggs om, verktyg och virke på golvet, sopsäckar, papp täcker en del av golvet.
Bildtext Mögelskador kan kräva renovering.
Bild: Yle /Pia Santonen

"Hela golvet är för tillfället upprivet i familjens Honka-stockstuga, som byggdes för drygt 20 år sedan. Felbygget och fuktskadorna kom fram då golvet började svikta märkbart för några år sedan, men någon mögellukt trängde aldrig in i stugan. Saneringen, dräneringen och renoveringen väntas ta ett halvår och kostnaderna vågar man inte ens tänka på."

Rena rama helvetet på jorden.

"Grabbarna i Dragsvik får stå ut med mycket mögel. Hur går det med våra unga mänskors hälsa efter ett års mögelimpregnering? Barnen i dagisarna och skolorna som är sjuka jämt och inte orkar med skolarbetet faller lätt utanför samhället senare pga att de reagerat på sjuka hus. Varför ryter ingen till på riktigt?? Massor med hus som snart ingen kan vistas i och en massa arbetsoförmögna blir dyrare än att t.ex. hålla ventilationen igång även på nätter och veckoslut. Var bor vi riktigt? Hölmölässä?"

"Hyr en lägenhet i Kristinestad med fuktskador och dålig lukt. Ägaren är kommunalpolitiker. Rena rama helvetet på jorden. Har fått kommentaren "Dra åt helvete" varje gång när jag fört saken på tal. Har nu äntligen efter över ett års letande fått en annan lägenhet. Svårt att hitta något i hyfsat bra skick."

Ögonen svider och det känns som om jag andas små nålar.

"På en tidigare arbetsplats visade det sig att det läckte in vatten vid fönstret där jag satt, på grund av det fanns det mögel i rummet. Jag hade problem med lunginflammation och luftrörskatarr minst två gånger per år. Efter att jag slutat på arbetsplatsen har jag inte haft motsvarande problem en enda gång. Det är över 4 år nu."

"Jag jobbar i mögelskadat kontor och måste genast byta kläder och tvätta mej varje dag jag kommer hem och låsa in alla saker som varit på jobbet. Ögonen svider och det känns som om jag andas små nålar. Bihålor och panna värker om natten så kallsvetten rinner. Hjärtat rusar och det bildas massor av slem i luftrören och jag går med lite feber hela tiden. Det är bara en tidsfråga när hälsan kollapsar totalt. Jag måste äta värkmedicin, inhalera kortison och bedöva nässlemhinnorna som blöder för att kunna vara på kontoret. Det tar cirka två till tre veckor för kroppen att bli ren på semestern. Sedan inga problem och inget behov av medicin. Likaså om jag kan jobba distans."

..upplevde oss nog mest som krångliga besvärliga föräldrar.

"Vi har upplevt mögel i våra barns skola, med huvudvärk, uppkastningar, trötthet, blekhet, samt återkommande bihåleinfektioner, vi kunde räkna ut att efter att skolan åter börjat efter lov, gick det två-tre veckor var bihåleinflammationen ett faktum. En dold sjukdom, dold för kommun och beslutsfattare, men inte dold för vår familj. Vi kontaktade skolan, fick lite förståelse, men man upplevde oss nog mest som krångliga och besvärliga föräldrar. Vi kämpade i sex år, tills vi nu bytt skola, vårt barn mår nu bättre, men han kommer alltid att få dras med denna allergi."

kvinna med migrän
Bildtext Huvudvärk och trötthet är vanliga symptom
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

"När man i gamla byggnader hämningslöst använder sig av nya och syntetiska byggnads- och inredniginsmaterial så är redan loppet kört. I den gamla byggnaden finns det alltid fukt som fritt ska få passera genom byggnaden. Vid mögelskador så har det bildats härdar och fickor som samlar och är grogrund för ständig mögelbildning ... En annan sak är sedan dessa nybyggen som efter tio år redan är så att säga "rivningsfärdiga". Man kan med skäl fråga att vad har den övervakande byggmästaren sysslat med under byggandet av dessa byggnader i betong. Jag ser dock fram emot det nytänkande som är på kommande - höghus, byggda helt i trä."

Har fått som svar att det är svårt att mäta var felet ligger.

"Jag jobbar i en skola där vi helt tydligt har problem med inomhusluften. Om det bara är luften eller även mögel är en bra fråga. Jag har lidit av återkommande bihåleinflammationer, är ständigt trött, använder kortisonnässpray men mår bättre då jag inte är på jobb. Har fått som svar att det är svårt att mäta var felet ligger... Jag är inte den enda med detta problem."

"På min förra arbetsplats blev jag utsatt för mögel. Jag var konstant sjuk med olika inflammationer i kroppen, bland annnat bihåleinflammation, luftrörskatarrer och öroninflammationer. Andra symtom var ständig verk i bihålorna, huvudvärk samt en ihållande torr hosta och trötthet. Den dåliga inomhusluften var en av orsakerna till att jag till slut sade upp mig. Jag fick ett nytt arbete men på min nuvarande arbetsplats har har jag igen samma problem med samma symtom. Suck! Båda arbetsplatserna finns i Kyrkslätt centrum."

"Jag fick min första bihåleinflammation då jag började jobba i en nybyggd lokal. Efter fyra månader kom den första vattenskadan, det droppade från taket... I andra ändan av huset blev det översvämmning. Då jag sedan bytte jobb till just den sidan började problemen på riktigt, jag hade sex antibiotikakurer för bihåleinflammation på ett år. Min migrän som hade haft en paus på fem år kom tillbaka en gång i veckan. Tidigare hade jag haft det varannan månad. Då jag sedan slutade jobbet där, har jag inte haft bihåleinflammation mera. Nu har jag börjat studera på distans och i huset som vi sover i är det mögel. Jag får migrän efter en dag. Det tog mig ett halvt år att komma på det. Nu sover jag i tält och är frisk."

Magnus Stagnäs projektledare på Ramboll.

Vi kan förbättra luften i våra hus

"Respektera byggnaden och erkänn dess livsscykel."

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln