Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Deutsche Bank föremål för miljardkrav i USA

Från 2016
Deutsche Banks huvudkontor i  Frankfurt am Main.
Bild: EPA/ARNE DEDERT

Den tyska bankjätten Deutsche Bank bekräftar att de amerikanska myndigheterna begär 14 miljarder dollar av banken i en förlikning angående värdepapper som banken sålde före finanskrisen 2008.

Bankens aktiekurs har sjunkit kraftigt i dag till följd av medierapporter om förlikningen.

Deutsche Bank betecknar siffran 14 miljarder som myndigheternas första bud vid förhandlingar som precis har inletts. Det amerikanska justitieministeriet har bett Deutsche Bank att komma med ett motbud.

Deutsche Bank säger att bolaget inte tänker betala en summa ens i närheten av vad myndigheterna föreslår.

Banken skriver i ett pressmeddelande att bolaget utgår ifrån att förhandlingarna leder till ett liknande resultat som för andra storbankers del, det vill säga betydligt mindre än 14 miljarder dollar.

Flera banker har betalat miljardbelopp

Deutsche Bank är ett i raden av finansinstitut som utreds med anledning av tvivelaktiga värdepappersaffärer före finanskrisen. De amerikanska myndigheterna har beskyllt bankerna för att ha vilselett placerare om kvaliteten på värdepappren.

Tidigare i år meddelade det amerikanska justitieministeriet att Goldman Sachs gått med att betala 5 miljarder dollar i förlikning för affärer med värdepapper uppbackade med bostadslån.

Under de två senaste åren har också Bank of America, Citigroup och JP Morgan & Chase nått en förlikning angående värdepapper av det här slaget.

De stora finansinstituten har granskats eftersom de sålde värdepapper som marknadsfördes som säkra placeringar, men som bestod av bostadslån från låntagare som sannolikt inte skulle klara av sina räntor och amorteringar.

Eftersom värdepappren backades upp av de här dåliga bostadslånen drabbades placerarna av väldiga förluster.

Diskussion om artikeln