Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler berörs av minnessjukdomar

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 09:25.
Brandbackens servicecenter
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Befolkningen blir äldre och de minnessjuka fler. Åbonejdens Alzheimerförening arrangerar minnesveckan, ett evenemang som föreningen ordnar för att öka synligheten för minnessjukdom.

Åbonejdens Alzheimerförening jobbar med att göra livet lättare för minnessjuka genom stödgruppsverksamhet och förebyggande vård. Under minnesveckan 19-25.9.2016 hålls två infoträffar på svenska, en i Pargas och en i Korpo. Det fullständiga programmet hittas här.

- Hela veckans tema är "Ett gott liv - de minnessjukas rättigheter", och vår önskan är att man kan ha ett gott liv. Att man kan ha sina hobbyer och leva som man levt förut, berättar Hanne Mansala från föreningen.

Vilka är utmaningarna?

- Det blir lätt så att man fråntas sin självständighet och tas om hand av någon annan. Det är viktigt att man bor hemma så länge det är tryggt och att man får bestämma själv.

Minnesveckan riktar sig till alla, och Mansala understryker att det är viktigt att nå ut till folk som inte personligen berörs.

- Vem som helst kan få en minnessjukdom, också i arbetsför ålder. Alla borde vara intresserade av att veta riskerna och hur de kan förebyggas.

Allt fler berörs

Antalet som lider av minnessjukdomar eller berörs av dem indirekt blir allt fler, berättar Mansala. Det beror främst på att vi lever längre och att fler diagnosticeras, men en delorsak är också förändrade levnadsvanor.

- Levnadsvanor och gener är två faktorer. Det är viktigt både att äta rätt och att motionera kroppen och hjärnan tillräckligt. På svenska finns projektet Hjärningar, just för hjärngymnastik.

Får minnessjukdomar tillräckligt med synlighet?

- Mer och mer, men eftersom det är ett så utbrett problem borde det nog få ännu mera, svarar Mansala.

Hanne Mansala.
Bildtext Hanne Mansala
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Diskussion om artikeln