Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinnor försöker bryta blockad mot Gaza

Från 2016
Aktivit på stranden i Ashdod
Bildtext Demonstration mot blockaden mot Gaza
Bild: EPA/Jim Holländer

Aktivister från Ship to Gaza försöker för femte gången bryta Israels och Egyptens blockad mot Gazaremsan. Den här gången är det enbart kvinnor ombord på det två båtarna som är i färd med att avsegla från Barcelona till Gaza.

Seglatsen kallas Women's boat to Gaza (Kvinnornas båt till Gaza).

Efter kriget för två år sedan har läget blivit allt värre för invånarna i Gaza. Det är brist på mat och mediciner. Arbetslösheten är hög och många är hemlösa på grund av förstörelsen under kriget.

Speciellt kvinnor och barn är svårt utsatta och det är därför som bara kvinnor nu seglar iväg till Gaza, säger den svenska Europaparlamenterikern Malin Björk (Vänsterpartiet) som är med på båten.

- Women's boat to Gaza vill visa solidaritet med kvinnor i Gaza, och uppmärksamma deras uthållighet och mod.

Svenska Europaparlamentarikern Malin Björk
Bildtext Malin Björk
Bild: Vänsterpartiet

- Kvinnor spelar en mycket viktig roll i konfliktområden. Det är de som får ta huvudansvaret för att det dagliga livet i krisområden på något sätt ändå kan fortsätta. De lagar mat, tar hand om barnen och ser till att familjer hålls ihop.

Och det här uppmärksammas alldeles för lite enligt Björk.

Blockaden mot Gaza har pågått i drygt nio år

Blockaden mot Gaza har pågått i drygt nio år. Den infördes för att förhindra vapentransporter till Hamas och försvåra Hamas styre i Gaza.

På grund av blockaden är 1,3 miljoner av Gazaremsans nästan två miljoner invånare beroende av humanitärt bistånd.

Och kriget år 2014 gjorde läget än värre, säger Mellanösternforskaren Björn Brenner vid Försvarshögskolan i Sverige.

- Under kriget förstördes ju ungefär 11 000 hus, och det är bara tio procent av dem som är återuppbyggda nu. Och det råder ett akut behov av mat och läkemedel, så situationen är mycket allvarlig.

Mellanösternforskaren Björn Brenner vid Försvarshögskolan i Sverige
Bildtext Björn Brenner
Bild: Försvarshögskolan/Rickard Kilström

Löften om bistånd har inte hållits

Efter kriget år 2014 lovade det internationella samfundet bistå med 3,5 miljarder dollar för återuppbyggnad i Gaza. En ny rapport från Världsbanken visar att mindre än hälften av pengarna har betalats ut.

Arbetslösheten i Gazaremsan är över 40 procent, bland annat för att blockaden har gjort det svårare för palestinier att lämna området och ta sig till sina jobb.

Den ekonomiska tillväxten är så gott som obefintlig, och nya investeringar är svåra eftersom både export och import är omöjliga.

Hopplöshet ger grogrund för extremism

Mellanösternforskaren Björn Brenner, som har besökt Gaza flera gånger, säger att hopplösheten där är stor. Vilket ger en ypperlig grogrund för extremism.

- Hamas fortsätter ju vara den starka gruppen som styr Gaza och den har fullständig kontroll över vad som händer där. Men samtidigt får den här hopplösheten bland människor dem att engagera sig politiskt. I det här fallet är det ju en extrem situation så det politiska engagemanget och den politiska aktivismen tar sig väldigt extrema former.

Enligt Björn Brenner har det bildats mindre grupper i Gaza som har kopplingar till al-Qaida eller Islamiska Staten. Och han säger att det finns väldigt tydliga tecken på att extremismen i Gaza har ökat.

Den ökande extremismen leder i det långa loppet till mer mänskligt lidande, säger Brenner.

- Som alltid i konfliktsituationer så är det kvinnor och barn som lider mest, den vanliga människan. De som är politiskt mest aktiva är ju inte de som råkar illa ut först.

Det finns alltid en risk. Jag tror att Israels försvarsmakt har visat att den kan vara väldigt hårdför och väldigt grym. Men nu vore det ju tusan om de inte släppte igenom en solidaritetsflottilj med kvinnor som vill stötta andra kvinnor.

Risk för våld när båtarna närmar sig Gaza

Och just på grund av att oskyldiga lider skulle det vara viktigt att Israels blockad mot Gaza hävs, säger Europaparlamentariker Malin Björk, ombord på Women's boat to Gaza.

- Att blockaden hävs är ju också A och O för att ett mer demokratiskt samhälle ska kunna utvecklas.

Det är som sagt femte gången som aktivister sjövägen försöker häva blockaden.

År 2010 slutade försöket i att nio aktivister dödades när israeliska soldater bordade det turkiska fartyget Mavi Marmara.

Mavi Marmara återvänder till Turkiet
Bildtext Mavi Marmara återvänder till Turkiet efter räden där nio aktivister dödades år 2010
Bild: EPA

Enligt Malin Björk finns det en risk för våld också nu.

- Det finns alltid en risk. Jag tror att Israels försvarsmakt har visat att den kan vara väldigt hårdför och väldigt grym. Men nu vore det ju tusan om de inte släppte igenom en solidaritetsflottilj med kvinnor som vill stötta andra kvinnor.

Skarp kritik: "Ett slags våldsbejakande aktivism som underminerar parlamentariska system"

Women's boat to Gaza har kritiserats för att båtarna inte har med sig några förnödenheter. Enligt Europaparlamentariker Malin Björk är båtarna vanliga segelbåtar så det ryms inte speciellt mycket ombord.

- Vi har med oss olika böcker och andra saker i solidaritet, bland annat solcellsladdare.

Också Mellanösternforskaren Björn Brenner vid Försvarshögskolan i Sverige är starkt kritisk till Women's boat to Gaza, men inte på grund av avsaknaden av förnödenheter.

- Att försöka bryta blockaden på detta sätt är ju en slags politisk aktivism. Men det är ju inte bara en politisk aktivism som innebär att man ställer sig med plakat och demonstrerar vid ett staket eller vid ett parlament. Utan det här är en slags våldsbejakande aktivism när man möter polis och militär på detta sätt och går emot vad de gör. Och det är ju problematiskt om människorna som gör det själva är parlamentariker och sitter i till exempel Europaparlamentet. För då på något sätt så underminerar man ju det system som man står upp för som parlamentariker.

Enligt Europaparlamentariker Malin Björk är det ändå solidaritetshandlingen som är det viktigaste med Women´s boat to Gaza.

- Det här är ju en solidaritetshandling. Det är ju att komma fram med våra kroppar och kunna kliva i land i Gaza och säga att nu är blockaden bruten. Det finns en ingång, det finns en samhörighet, det finns en möjlighet att var i kontakt med omvärlden.

Women's boat to Gaza räknar med att vara framme i Gaza i början av oktober.

Diskussion om artikeln