Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nyföretagare vågar satsa i Borgå centrum

Från 2016
Företagare Sofia Eriksson i sin butik Lykke kids i Borgå.
Bildtext Företagare Sofia Eriksson säljer barnkläder i storlek 40 till 140.
Bild: Yle / Hanna Othman

De senaste åren har vi sett många affärslokaler tömmas i centrum av Borgå, men på senaste tiden har det skett ett litet trendbrott.

Två nya affärer har slagit upp dörrarna på Lundagatan, några meter från varandra. Lykke kids öppnade för en månad sedan och säljer barnkläder, medan Fin form som säljer nordisk design och inredningsprodukter öppnade förra veckan.

- Vi har båda barn och upplevde att det fanns ett hål i marknaden. Vi saknade en butik dit vi kunde gå och köpa barnkläder, och därifrån kom idén att öppna en affär i centrum av Borgå, säger Sofia Eriksson vid Lykke kids, och talar samtidigt för den andra ägaren Johanna Tulikoura.

Företagare Sofia Eriksson i sin butik Lykke kids i Borgå.
Bildtext Sofia Eriksson.
Bild: Yle / Hanna Othman

Eriksson säger att hon ofta fått svara på frågan om hur de vågar öppna en butik.

- Vi är två modiga kvinnor som satt ner mycket jobb på att planera vår affärsidé. Vi tror på det vi gör, vi tror att Borgå behöver det här och då vi är två är vi starka tillsammans, intygar Eriksson.

Nordisk design i ny affär

Jutta Suutari-Hoikkala, ägare i nyöppnade affären Fin form flyttade till Borgå för tre år sedan och har saknat en liknande affär i staden.

- En egen affär har länge varit min dröm. Dessutom känner jag att det finns en beställning för just det som jag erbjuder, säger Suutari-Hoikkala där hon står i sin affär bland inramade posters, kaffemuggar, smycken och godis.

Företagare Jutta Suutari-Hoikkala i sin butik Fin form i Borgå.
Bildtext Företagare Jutta Suutari-Hoikkala säljer nordisk design i nyöppnade affären Fin form.
Bild: Yle / Hanna Othman

Suutari-Hoikkala säger att det aldrig var frågan om att hon inte skulle våga öppna eget.

- Det här är enda sättet att få veta om jag kan lyckas. Visst har det varit lite skrämmande, man går igenom alla känslor från roligt till stressigt.

De båda nya företagarna visste att de ville ha en affärslokal i centrum av Borgå. Borgåborna är inte precis kända för att orka gå många kvarter för att sköta sina ärenden eller köpa sina varor.

Kaffekoppar, kaffekanna och posters i butiken Fin form i Borgå.
Bildtext Svensk design.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Det är lätt att komma hit med bil eller då man sköter andra ärenden i centrum. Ändå är vi nära Gamla stan och åstranden. Jag tycker det här är det bästa stället, säger Suutari-Hoikkala som en längre tid hade hållit ett öga på den tomma fastigheten intill finska församlingshemmet.

Jutta Suutari-Hoikkala är ändå mindre nöjd med det bemötande som hon fått på utvecklingsbolaget Posintra, via vilken Borgåföretagarna kan ansöka om startpeng för sina nygrundade företag.

Företagare Jutta Suutari-Hoikkala i sin butik Fin form i Borgå.
Bildtext Jutta Suutari-Hoikkala.
Bild: Yle / Hanna Othman

Sofia Eriksson berömmer å andra sidan de andra företagarna i Borgå som varmt tagit emot nykomlingarna.

- Vi har fått mycket hjälp av andra företagare, säger hon glatt.

Lundagatan i Borgå.
Bildtext De nya affärerna har öppnat dörrarna på Lundagatan i Borgå.
Bild: Yle / Hanna Othman