Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Anna Siironen och de finurliga låtvalen

Från 2016
Uppdaterad 30.09.2016 16:04.
Tongåvans lyssnare Anna Siironen
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Anna Siironen är en aktiv lyssnare i Tongåvan och hon brukar hälsa till en lång rad vänner. Vem är dom som hon hälsar till och vad ligger bakom de finurliga låtvalen?

Anna bor i centrum av Karis och hon är aktiv inom föreningsverksamheten bland synskadade och hon har en jättestor vänkrets.

Hon går långt bakåt i tiden då vi börjar prata om Tongåvan. Hon lyssnade redan som barn på barnens gåva i toner på 80-talet då Ole Holmberg var programvärd. Speciellt minns Anna en gång år 1984 då hon fick hälsningar.

- Min mommo och min dagmamma skickade hälsningar i Barnens gåva i toner och då fick jag som tongåva bådeTeddybjörnen Fredriksson och I just called to say I love you.

Anna firade ofta helgerna som barn i Tavastland och hon var alltid nervös för hur den svenskspråkiga riksradion skulle höras där då det var dags för barnens gåva i toner.

- Gud benåde om inte kanalen hördes, då var det inte riktigt bra, skrattar hon.

Senare övergick hon till att lyssna på ungdomens gåva i toner och lyssnade också på de finska motsvarande programmen.

Musiken är viktig i hälsningen

Många av Annas vänner har hon lärt känna via föreningen för synskadade och hon vill ofta komma ihåg dem via Tongåvan. De som också brukar få hälsningar är Annas kompis från Kimito, en före detta ledsagare, en kvinna som ofta tog hand om Anna då hon var barn.

Hur väljer Anna musiken?

- Det kan ploppa upp lite hur som helst. Men det är viktigt att låten passar för den som får hälsningen. Till exempel om någon just blivit farmor så passar det bra med Klas Klättermus och Farmors visa. Det kan också handla om att jag varit tillsammans med någon på konsert och då önskar jag en låt av artisten vi varit och sett på tillsammans.

Anna Siironen gäst i Tongåvan

6:19

Diskussion om artikeln