Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland slarvade bort pangstart – förlorade mot Portugal

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 20:42.
Programmet är inte längre tillgängligt

Trots 0-2 efter en halvtimme kunde Finland inte knyta säcken mot Portugal i EM-kvalet i fotboll. Poängen stannade i Portugal och Finlands väg till EM blev aningen svårare.

Finland fick en bra start på matchen och en av de tongivande spelarna var Sanni Franssi. Hon fick i sin sjätte landskamp chansen i öppningselvan för första gången och hon tackade chefstränaren Andre Jeglertz för förtroendet.

Redan i den sjätte spelminuten var Franssi nära att göra 0-1, då hon löpte igenom efter en lång boll av Maija Saari. Skottet var dock svagt och den portugisiska målvakten Patricia Morais lyckades rädda hemmalaget från ett tidigt bakslag.

En kvart senare kom Finlands ledningsmål. Franssi igen den som skapade oreda i Portugals straffområde och Dolores Silva tvingades fälla finländskan. Straff till Finland, som Emmi Alanen förvaltade och bortalaget ledde med 0-1.

Mål nummer två kom dryga fem minuter senare. Annika Kukkonen gjorde sig fri på vänstra kanten, gav ett lågt inlägg in i boxen och Franssi placerade bollen förbi Morais.

Portugal tog över

I det här skedet såg det bra ut för Finland och en plats i EM började hägra. Men man ska aldrig ta ut segern i förskott.

Vanessa Marquez brottades med Kukkonen på högra kanten och gav ett inlägg till Claudia Neto, som allt för enkelt gjorde sig av med det finska mittbacksparet Saari och Anna Westerlund och sköt bollen upp i nättaket. 1-2 och Portugal igen med i matchen.

Finland klarade sig undan två utvisningar

Efter en halv timmes spel fick finländarna hålla andan, då lagkaptenen Saari rev ner målskytten Neto som sista spelare. Domaren lyfte dock endast ett gult kort och Finland kunde skatta sig lyckliga att de inte tvingades spela resten av matchen med en spelare mindre på planen.

I slutet av första halvlek hade domaren igen orsak att visa ut en finsk spelare, men den här gången var det målvakten Tinja-Riikka Korpela som klarade sig undan med ett gult kort. Straff blev det dock.

Kukkonen slarvade och släppte igenom Ana Leite som Korpela tvingades fälla. Neto gjorde inga misstag från straffpunkten och det var kvitterat.

Ribbskott räddade Finland för stunden

I början på andra halvlek trummade Portugal på. Oavgjort räckte för Finland för att säkra andra platsen i gruppen, Portugal behövde i sin tur en seger.

Och i den 70:e spelminuten fick Portugal en kalaschans, efter ytterligare en försvarsmiss av Finland. Saari var felplacerad och Ana Leite rann igenom.

Leite fick bollen förbi Korpela, men skottet träffade ribban och Finland klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Några minuter senare agerade även chefstränaren Jeglertz och bytte ut Saari, som inte hade den bästa dagen på planen. In kom i stället Emma Koivisto.

Neto nätade igen

Koivisto gjorde dock inte så bra ifrån sig, då hon fällde Leite i straffområdet och domaren pekade igen på straffpunkten. Neto ställde sig igen bakom bollen och placerade bollen säkert i mål. Hattrick för den portugisiske stjärnspelaren.

3-2 slutade även matchen och Finlands drömmar om ett eventuell EM-slutspel 2017 fick sig en törn. Finland ligger fortfarande tvåa i gruppen, men Portugal lurar tre poäng bakom inför den sista omgången på tisdag.

Finland möter suveräna ettan Spanien, medan Portugal tar sig an Irland.

Diskussion om artikeln