Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medicinsk cannabis gav MS-patient livet tillbaka - läkarkåren skeptisk

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 18:18.
Juha löptränar - Spela upp på Arenan

I Finland tillåts medicinsk cannabis bara i extremfall hos patienter som lider av stor smärta. Svenska Yle har träffat en MS-patient som har börjat må betydligt bättre av medicinska cannabis. Den finska läkarkåren är ändå skeptisk. De läkare som förespråkar cannabinoider i medicinskt syfte anser ännu att ämnet är tabu.

Juha, som inte vill gå ut med sitt efternamn offentligt, lider av nervsjukdomen MS och är en av få i Finland som får använda cannabis i medicinskt syfte.

När Juha först diagnostiserades med MS år 2008 testade han många olika värktabletter för att lindra framför allt smärtan. Men värktabletterna fungerade inte och de hade många bieffekter.

När jag fick diagnosen kunde jag bara gå en kilometer. Jag blev trött av läkemedlen. Det var svårare för mig att motionera. När jag var trött och omtöcknad, var också vardagen tyngre.

― Juha, MS-patient som får använda medicinsk cannabis

Till sist gav han upp och tog kontakt med föreningen för användare av medicinsk cannabis i Finland, där han hittade en läkare som var positivt inställd till cannabis i medicinskt syfte.

Efter att Juha till sist fick receptet på medicinsk cannabis för fem år sedan, kunde han sakta men säkert börja gå allt längre.

I dag kan han till och med springa flera kilometer och han tränar flera gånger i veckan.

Medicinen gjorde honom hög

Juha började redan från början se fördelarna med medicinen. De första två veckorna som Juha använde medicinen blev han visserligen hög på cannabis, men sedan försvann den drogpåverkade känslan.

Smärtan försvann. Jag kände mig inte illamående längre. Aptiten ökade och det gjorde att jag orkade mera i vardagen.

― Juha, MS-patient som får lov att använda medicinsk cannabis i Finland

Fimea måste godkänna användningen av medicinsk cannabis

Helt problemfritt är det ändå inte att använda medicinsk cannabis i Finland.

Som läkemedel får cannabis användas endast i ytterst sällsynta fall. De patienter som vill ha cannabis som läkemedel måste ansöka om speciallov hos säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet FIMEA, som övervakar läkemedel i Finland.

Oftast är det MS-patienter, cancerpatienter eller andra som lider av stark smärta som får undantagstillståndet.

År 2015 godkände Fimea 274 cannabislicenser i Finland. Alla som sökte om speciallov att använda medicinsk cannabis fick jakande beslut i fjol.

Kunskapen om cannabis räcker inte till

Även om väldigt få nekande beslut har gjorts förhåller sig den finska läkarkåren väldigt skeptisk till cannabis som läkemedel.

En orsak är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med studier om cannabis som medicin. Eftersom det inte har forskats tillräckligt mycket om medicinsk cannabis kan läkarna inte med säkerhet se effekterna av medicinen.

Forskarna känner inte i tillräcklig utsträckning till vilken inverkan medicinsk cannabis har på nervsystemet, och det gör i sin tur att medicinerna som finns i dag inte är tillräckligt bra.

De studier som finns i dag visar inte att medicinsk cannabis skulle vara bättre än andra mediciner som finns på marknaden.

― Kaarlo Simojoki, ledande överläkare vid A-klinikstiftelsen

Liksom andra mediciner har medicinsk cannabis också biverkningar; bland annat trötthet, depression, aptitlöshet som kan leda till anorexi och problem med minnet.

Ett stort problem är att cannabismedicinen är beroendeframkallande. Visserligen är också morfin beroendeframkallande, men det används väldigt lite i Finland och är ändå ett ämne som läkarna vet mycket mera om än den medicinska cannabisen.

Kaarlo Simojoki, ledande överläkare vid A-klinikstiftelsen, förutspår att framtidens cannabismedicin blir bättre, i takt med att kunskapen om medicinernas inverkan på kroppen ökar.

Tabu bland läkarna att förhålla sig positivt till cannabis

De läkare som förespråkar användningen av medicinsk cannabis i Finland vågar inte gå ut och öppet tala om sin åsikt, mycket på grund av att medicinsk cannabis fortfarande har en drogstämpel, anser Simojoki.

Det är nog tabu. Läkare ser medicinsk cannabis först som en drog och sedan som medicin.

― Kaarlo Simojoki, ledande överläkare vid A-klinikstiftelsen

Men medicinsk cannabis och drogen cannabis som används för beroende är inte samma sak.

- Medicinsk cannabis innehåller mindre mängd av cannabisämnet THC, som inte har läkande effekt, säger Simojoki.

Det finns också olika typer av sätt att ta medicinsk cannabis. Det vanligaste sättet är med hjälp av nässpray som fås via recept av neurologen.

Juha andas däremot in ångorna av cannabis och det behöver han specialtillstånd för att göra.

Så här tillreds medicinsk cannabis - Spela upp på Arenan

Medicinskt cannabis är dyrt

Framförallt är medicinen dyr. Juha andas in ångorna av cannabismedicinen fem till sju gånger per dag.

Han använder omkring ett gram medicinsk cannabis per dag. Ett gram kostar 15 euro dagligen och Juha betalar mellan 300 till 450 euro i månaden. FPA subventionerar ingenting.

- Det är synd, säger han.

Men även om medicinen kostar honom mycket pengar skulle han inte återgå till den vanliga medicinen.

- Aldrig. Jag har fått ett nytt liv. Då jag använde den vanliga medicinen kände jag bara att jag blev sämre och sämre, säger Juha.

Juha önskar att människor i Finland skulle bli mera toleranta till cannabis i framtiden. Han önskar att läkarna skulle lära sig mera om medicinen innan de uttalar sig om saken.

Jag är ingen knarkare, säger han, även om många kanske ser honom som det.

Många anser att medicinsk cannabis bara är humbug och tycker att det bara är drogmissbruk. Men fastän jag tar medicinsk cannabis varje dag så fungerar jag som en normal individ. Jag är inte hög hela tiden utan jag motionerar och är aktiv. Det vill jag berätta åt andra.

― Juha, MS-patient som får tillstånd att använda medicinsk cannabis

Juha bloggar om sin sjukdom och om hur han använder medicinsk cannabis. Du kan läsa hans blogg på finska här.
Här kan du följa Juha på Twitter och här kan du följa honom på Instagram.

Faktaruta

MS är en sjukdom i det centrala nervsystemet som gör att impulser inte fungerar som de ska på grund av inflammationer på nervtrådarna. Patienter med MS kan till exempel få svårt att gå eller får känselrubbningar och domningar.

Diskussion om artikeln