Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förälskelsen i Putin

Från 2016
Uppdaterad 16.09.2016 22:42.
Ryska Anna Misjustina.
Bildtext Yle Nyheter träffade språkstuderande Anna Misjustina som tänker rösta på Putin.
Bild: Yle/Susanna Sjöstedt

På söndag ordnas dumaval i Ryssland och ryssarna väljer in 450 kandidater i statsduman. Att presidentens parti det Enade Ryssland kommer att vinna valet är det ingen tvekan om, och många är förtjusta. De som inte är det röstar på oppositionen, eller så inte alls.

Jag tycker väldigt mycket om vår president, han är så bra på att förhandla!

Det går inte att ta fel på entusiasmen, då jag träffar språkstuderande Anna Misjustina vid torget Bolotnaja ploshad i Moskvakvällen.

Just här hölls det stora protester mot valfusk efter dumavalet för fem år sen, men Anna Misjustinas ögon lyser då hon tänker på nuet.

- Jag ska förstås rösta på Enade Ryssland, behöver jag ens säga varför? Jag tycker om deras politik, och vår president är för det partiet! Jag tycker väldigt mycket om vår president, han är så bra på att förhandla!

"Inga problem med den demokratiska processen"

En annan ung man, som beklagar att han ännu inte får rösta, är också fyllda av lovord över president Putin, som har fått ordning på allt.

Dirigenten för en folkmusikorkester, Flora Achmedova, berättar hur mycket partiet Enade Ryssland har hjälpt hennes orkester att hålla konserter där de samlar in pengar till sjuka barn. Hon har bara gott att säga om presidenten.

Samma gäller dumavalskandidaten för Enade Ryssland, Dimitrij Morozov. Morozov är barnkirurg, och drar paralleller till kirurgin:

- Jag uppskattar presidenten oerhört, säger han. Det är som i kirurgin, jag vet hur svårt det är. De flesta skulle inte klara av det, men det skulle presidenten.

Dimitrij Morozov
Bildtext Dimitrij Morozov är dumavalskandidat för Enade Ryssland.
Bild: Yle/Susanna Sjöstedt

Morozov ser inga problem med den demokratiska processen i Ryssland.

- Det finns inga problem med oppositionen, alla får ju säga vad de vill. Men många i oppositionen bara kritiserar, det är som att sitta i en båt i sjögång där de flesta ror medan några klagar på att årorna gnisslar. Ta en åra och ro själv!

Morozov tycker att det är självklart att duman ska stöda presidenten.

- På 1990-talet såg vi hur duman bromsade presidenten. Någon tycker kanske att det är demokrati, jag tycker att det är onödigt slöseri med tid, säger Morozov.

"Att hålla val är som att ha slips"

Från det högerliberala oppositionspartiet Parnas hör man helt andra tongångar. Parnas menar att det Enade Ryssland har blivit en social hiss för många kriminella, och vice partiledare Ilja Jashin säger att president Putin förhåller sig till allmänna val ungefär som till att ha slips.

- Anständigt folk brukar ha slips, fast den inte har någon praktisk betydelse, säger Jashin. Putin vet att alla i Europa brukar ha slips, och att alla i Europa brukar hålla val. Därför ska vi också ha slips, alltså hålla val.

Ilja Jashin intervjuas på en gata.
Bildtext Ilja Jashin.
Bild: Yle/Susanna Sjöstedt

Det är osäkert om Parnas kommer att få ihop de fem procent av rösterna som krävs för att komma in i duman, men partiet förespråkar en demonopolisering av makten och fri konkurrens. Partiets kandidater är ändå skandalomsusade. Folk som inte lider av Putinyra är inte nödvändigtvis heller så förtjusta i oppositionen.

- Alla partier spyr bara galla över varandra, säger ingenjörsstuderanden Pavel Gosh. Uppriktigt sagt väcker det ingen önskan att rösta.

"Vi har den regim vi förtjänar"

På en bänk invid metrostationen sitter den prisbelönta filmregissören Irina Vilkova. I dumavalet för fem år sedan tänkte hon mycket på politik, men nu har hon slutat. Hon tänker inte rösta.

- Jag tänker inte på valet för jag tror inte på det, säger Vilkova. Vi kommer ändå bara att ha partiet Enade Ryssland, så länge ingenting händer - och jag hoppas ingenting händer.

Filmregissören Irina Vilkova intervjuas.
Bildtext Irina Vilkova väler att inte rösta.
Bild: Yle/Susanna Sjöstedt

Folket har den regim de förtjänar. Är man missnöjd får man byta ut folket. Tyvärr är det så. Enjoy your country, njut av ditt land, säger Vilkova med ett lite snett leende.

Lamt valintresse - men Putin är populär - Spela upp på Arenan

Enligt Susanna Sjöstedt - som har talat med många människor i Ryssland inför valet - är många ointresserade och rentav ovetande om att det ska hållas ett val på söndag.