Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvarkens världsarv imponerade på långväga gäster

Från 2016
Uppdaterad 18.09.2016 10:13.
Utsikt från saltkaret.
Bildtext Vy från utsiktstornet Saltkaret i Svedjehamn.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

De anlände i beckmörkret efter midnatt. På lördag morgon steg de upp och åkte ut med båt i Kvarkens världsarv. Vackert, fridfullt och absolut möjligt att sälja till fler utländska turister, tror europeiska researrangörer på besök i Vasa.

- Oj, vad jag är trött! hörs en suck från en av dem som kliver av bussen vid Hotel Rantasipi Tropiclandia. Kvinnan gnuggar sig i ögonen men kisar sedan ändå med ett leende mot solen som lyser från klarblå himmel.

Vädret har varit på Visit Vasa och vd Max Janssons sida idag. Man kan knappast få en vackrare höstdag för båtbesök ute bland kobbar och skär i Kvarkens världsnaturarv.

- Det var så tyst. Mäktigt fridfullt, säger Paula Frischengruber som är en av de nio researrangörer som nu besöker Vasa.

Reseledare på besök i Vasa.
Bildtext Paula Frischengruber och Michelle Derksen. I bakgrunden Max Jansson.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Frischengruber jobbar för en österrikisk resebyrå och tror att det bland hennes kunder finns många som skulle lockas av en paketresa till Finland.

- En vecka i Finland med besök i Helsingfors och någonstans i den här fantastiska skärgården, med bra hotell och god mat. Det tror jag absolut går att sälja, säger Frischengruber.

Unik miljö

I hemlandet Österrike har Paula Frischengruber naturligtvis inte tillgång till något motsvarande. Vyn från utsiktstornet Saltkaret i Svedjehamn fångade henne särskilt.

- Den här skärgården är nog alldeles unik och jag förstår verkligen att den finns på UNESCOs lista över miljöer värda att bevara. Jag har besökt Sverige också, men det här var ändå speciellt.

Organisationen Visit Finland, som Visit Vasa samarbetar med, är inne på samma linje. Snart ska man ha det till pappers, svart på vitt, att det ingen annanstans i världen finns en skärgård med så många öar som i Finland.

Stillbild från dokumentärserien "Veden saartamat", regisserad av Petteri Saari. Användes i samband med ett pressmeddelande om dokumentärserien.
Bildtext Spegelblankt och tyst i Kvarken.
Bild: Pressbild/DocArt

- Förr fanns bara Helsingfors, Åbo och Lappland på Visit Finlands karta. Men det ändrar vi på nu, säger Max Jansson som är vd för Visit Vasa.

Logistiken en utmaning

Den största utmaningen är logistiken och där har man arbete kvar att göra, medger Max Jansson.

- Under sommaren går det bussar ut till världsarvet, men kommer någon hit nu i september måste man arrangera transporten skilt. Vi måste få igång något slags busstrafik också utanför högsäsong, säger Jansson.

Ändå hotellen, behöver man bättra på något där?

- Jag tycker faktiskt att Vasa har ett väldigt bra utbud av hotell, här finns både större hotellkedjor representerade och privatägda hotell och de ger en utmärkt vänlig och fin service, säger Jansson som under lördagseftermiddagen ska visa runt de europeiska gästerna just till Vasas olika hotell.

En av dem som tillsammans med österrikiska Paula Frischengruber står och hämtar andan efter båtturen ute i skärgården är Michelle Derksen.

- Jag ser fram emot att se mer av Vasa centrum också, vi såg inget av staden i natt då vi anlände och det var beckmörkt, men jag har förstått att det är en väldigt liten stad, säger Derksen.

Vilka är dina intryck av Finland så här långt?

- Helsingfors var fantastiskt! Ärligt talat hade jag väntat mig att staden skulle kännas ganska liten och inte alls så vacker som Stockholm, men jag hade helt fel, säger Derksen.

Tror du att den researrangör du företräder skulle kunna sälja resor hit?

- Vi säljer mest gruppresor för familjer och seniorer och många är intresserade av Norden och Skandinavien. Knappast kan man sälja en resa enbart till Vasa, men i paket tillsammans med Helsingfors tror jag det absolut att det skulle locka våra kunder. Naturen här är verkligen otroligt fin.

Arbetet i startgroparna

För Max Jansson och Visit Vasa är det följande steg i abetet - att börja sy ihop sådana paket som går att sälja utomlands.

- Idag har vi dem äntligen här och kan visa att allt det vi lockat hit dem med faktiskt finns på riktigt. Men sen börjar ändå det verkliga jobbet och det är att sy ihop erbjudanden som de kan sälja till sina kunder, säger Jansson.

Var vill du vara om fem år med det här jobbet?

- Vi har satt upp höga mål. Vi vill kunna snacka om turister i tiotusental och inte bara tusental. Och de utländska turisternas andel ska vara klart högre än idag. Så jobb finns, säger Max Jansson med ett skratt.

Är det alls på väg att lyfta då?

- Jo, men det går långsamt, lite för långsamt efter de senaste årens tuffa ekonomi. För businessresenärer är Vasa känt, det är ändå nordeuropas största energikluster, men för att locka turister behöver vi jobba mer. Det som är bra är att att energibolagens kunder har efterfrågat god mat redan i många år så idag kan vi vara riktigt stolta över restaurangutbudet i Vasa, maten betyder otroligt mycket idag.

Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Bildtext Max Jansson, vd för Visit Vasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

Researrangörerna som besökte Vasa kommer från Frankrike, Italien, Nederländerna, Tyskland och Österrike. Besöket är en del av en turné som Visit Finland organiserat under temat UNESCO.

Diskussion om artikeln