Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphöret krackelerar i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 17.09.2016 18:29.
En hjälpkonvoj körde på torsdag över den turkiska gränsen in i Syrien men de 20 lastbilarna med mat, bränsle och mediciner har nu fastnat i norra Syrien
Bildtext FN:s biståndskonvojer har suttit fast vid gränsen till Turkiet i flera dygn. Trots upprepade uppmaningar har regimen inte givit dem tillstånd att åka till Aleppo.
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Strider rapporteras ha brutit ut på flera håll i landet. Samtidigt anklagar Ryssland för andra dagen i rad USA för att inte ha hållit sig till överenskommelsen och för hemlighetsmakeri.

Eldupphöret i Syrien prövas nu hårt då strider och artilleriangrepp rapporteras på flera håll i landet.

Lugnet ska ha brutits bland annat i Damaskusregionen och vid fronterna kring Aleppo.

Åtminstone tre civila ska ha dödats i bombningar under lördagen.

Motstridiga uppgifter om strategisk väg

Våldsamheterna är ännu långt från den nivå de var före eldupphöret, men lugnet riskerar också att brytas av oenighet mellan stormakterna och de stridande parternas ovilja att hålla delar av överenskommelsen.

Varken regimstyrkor eller rebellerna har dragit sig tillbaka från den så kallade Castellovägen utanför Aleppo.

Vägen är avgörande för att biståndskonvojerna ska kunna nå de belägrade östra delarna av staden. Ett av villkoren för eldupphöret är att båda sidor drar sig tillbaka från vägen.

Ryssland hävdar ändå att regimstyrkorna drog sig tillbaka från sina ställningar vid vägen men återvände efter beskjutning från rebellsidan.

USA har däremot hävdat att regimen inte alls drog sig tillbaka från vägen.

Ensidigt informationskrig

Ryssland har redan i två dygn fört en hård informationskampanj och har anklagat USA för att inte ha hållit sina löften kring eldupphöret.

Ryska myndigheter anser framför allt att USA inte har utövat tillräcklig påtryckning på rebellerna och inte har hållit löften om att dela information om var islamistiska rebellgrupper befinner sig.

Avtalet mellan USA och Ryssland om eldupphöret ska innehålla en överenskommelse om att de tillsammans bombar islamistiska Fatah al-Sham, tidigare känd som Jahbat al-Nusra.

Efter att anklagelserna riktades mot USA av både utrikes- och försvarsministerierna upprepades de i dag av president Vladimir Putin.

– Vi kom överens om att al-Nusra skulle avskiljas från de moderata grupperna och att uppgifter om både deras och de moderata gruppernas ställningar skulle delas. Vad ser vi nu istället? Vi ser ingen urskiljning mellan grupperna och vi ser att terroristerna använder eldupphöret för att befästa sina ställningar, sade Putin.

USA uppgav tidigare att de gemensamma bombningarna bara skulle ske om eldupphöret hade hållit i sju dygn utan större sammandrabbningar och om hjälpkonvojerna hade nått fram.

Själva avtalet har ändå inte publicerats, vilket gör det omöjligt att bekräfta uppgifterna.

Hjälpen väntar på tillstånd

Putin kritiserade också USA för hemlighetsmakeri kring överenskommelsen.

– Den enda orsaken till att de inte vill publicera avtalet är uppenbarligen att det skulle avslöja för både det internationella samfundet och allmänheten i USA och Ryssland vem som inte håller sig till överenskommelsen, sade Putin som ändå tillade att Ryssland inte på egen hand tänker offentliggöra avtalet utan USA:s samtycke.

Efter att Ryssland i fredags började rikta anklagelser mot USA har Obama-administrationen inte svarat på anklagelserna.

Däremot uppges utrikesminister John Kerry ha ringt sin ryska kollega Sergej Lavrov och krävt att Ryssland pressar den syriska regimen att släppa fram biståndskonvojerna vilket också är en del av överenskommelsen.

– Utrikesministern gjorde det klart för Lavrov att samarbetet mot terrorgrupperna inte blir av innan villkoren för humanitär hjälp möts, sa talesperson John Kirby på utrikesministeriet.

Lastbilskonvojer med mat, medicin och andra förnödenheter har stått vid den syrisk-turkiska gränsen i flera dygn i väntan på tillstånd att åka igenom regimkontrollerade områden.

FN har upprepade gånger vädjat till både regimen och Ryssland att låta hjälpen nå de över en kvartsmiljon människorna i belägrade östra Aleppo.

Diskussion om artikeln