Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK hedrade Toni Söderholm: ”Barndomens förälskelse”

Från 2016
Uppdaterad 17.09.2016 19:44.
Toni Söderholm hedras, HIFK-JYP, 17.9.2016.
Bildtext Toni Söderholm fick motta publikens hyllningar.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

En sista gång ut isen iklädd IFK-tröjan i Nordenskiöldsgatans ishall. Helsingfors IFK ärade den tidigare lagkaptenen Toni Söderholm inför säsongens första hemmamatch, vilket ”Söde” uppskattade stort.

Nio hela säsonger hann Toni Söderholm, 38, spela i HIFK innan flyttlasset bar till Tyskland för en svansång i München förra säsongen.

Ikväll, inför IFK:s första hemmamatch i ishockeyligan, fick han en sista gång snöra på sig skridskorna, ta på sig den röda tröjan och skrinna ut på isen framför en jublande hemmapublik.

Söderholm skrinnade runt och tackade fansen, och belönades som den 37:e personen i historien med en IFK-ring som tilldelas spelare som tillbringat minst tio år i klubben eller annars stått för stora förtjänster.

Se video på festligheterna här (Ruutu.fi).

– IFK är barndomens förälskelse. Jag har vistats här i hallen hela mitt liv, först skrikit och hejat, och senare spelat. Jag vet inte vad som i tiderna svetsades fast mig i den här klubben, men kärleken har varit djup ända från början, säger Söderholm i Nelonens intervju.

– Jag har alltid känt en stor tacksamhet över att få representera IFK. Det finns så många fina spelare som jag följt med ända sedan barnsben. Otroligt fint att nu få tacka fansen en sista gång.

Inlett tränarbanan

HIFK och JYP-spelarna stod uppradade på isen när Söderholm gjorde sitt ärevarv och efteråt kramade ex-kaptenen länge och väl om bland annat Lennart Petrell, som likaså var med om FM-guldet våren 2011.

Söderholm spelade över 500 ligamatcher för HIFK och var lagets kapten så sent som säsongen 2014-2015. I landslaget vann han bland annat VM-silver våren 2007. Nu har han redan inlett tränarkarriären i München.

– Av mina personliga meriter känns den här till och med bäst av alla, konstaterar Söderholm till Ilta-Sanomat.

Diskussion om artikeln