Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter chockstarten: Finland tillbaka på fötter mot Sverige

Från 2016
Uppdaterad 17.09.2016 22:23.
Tuomas Sammelvuo, volleybollandslagets tränare, 2014.
Bildtext Tuomas Sammelvuos fick sitt lag på fötter.
Bild: All Over Press

Det blev en genomklappning för Finlands volleybollherrar i den första EM-kvalmatchen mot Portugal på fredagen. Ikväll kom man igen.

Portugal är visserligen långt ifrån ett blåbär i volleybollsammanhang, men en 0–3-förlust för Finland – som ligger högre i världsrankingen – hade ändå få väntat sig i EM-kvalstarten i fredags.

På lördagskvällen ställdes Finland mot Sverige, som inledde med en 3–0-seger över Danmark. Och det började illa för Tuomas Sammelvuos mannar även nu.

Sverige tog hem första set med 25–21 och Finland behövde en uppryckning. Den fick man.

Finland vann andra set med utklassningssiffrorna 25–14, det tredje med 26–24 och det fjärde med 25–21. Tack vare 3–1-segern i set håvade man in fulla tre poäng.

Sammelvuo: Mycket glad

Finlands bästa spelare var spikern Olli-Pekka Ojansivu som krutade in 29 poäng. Finlands tränare Sammelvuo berättade efteråt i Yles intervju att man noggrant gått igenom premiärförlusten.

– Vi förde personliga diskussioner med några av spelarna och fick den reaktion vi var ute efter. Man lär sig saker när man får på nosen på det sättet, säger Sammelvuo.

– Vi mötte ett väldigt bra Sverige idag, jag är mycket glad över resultatet. Nu fick vi en boost som bär oss vidare.

Allt öppet

Detta är den första kvalturneringen av två mellan Finland, Sverige, Portugal och Danmark, som står värdar för den första i Sønderborg. Den andra turneringen avgörs i Helsingfors nästa vecka.

Gruppvinnaren avancerar direkt till EM i Polen hösten 2017, medan tvåan kvalar vidare. Finland avslutar den första kvalturneringen mot Danmark på söndag klockan 20.00.

Finlands damer börjar däremot få svårt att nå EM efter att laget på lördagskvällen förlorade också sin andra kamp. Efter 0-3 i baken mot Polen igår föll Finland ikväll mot värdnationen Ungern med 1-3.

Diskussion om artikeln