Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftig explosion skrämde upp folk i New York

Från 2016
Uppdaterad 18.09.2016 18:57.
En explosion har inträffat på Manhattan
Bild: JASON SZENES/EPA

En kraftig explosion inträffade på Manhattan i New York i USA vid 20.30-tiden lokal tid på lördag. Orsaken till explosionen är fortfarande oklar. I delstaten Minnesota sköts en knivman ihjäl efter att han gått till angrepp mot människor i ett köpcenter.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger att explosionen orsakades av en bomb, men han säger samtidigt att det inte i detta skede ser ut att finnas kopplingar till internationell terrorism.

Myndigheterna uppger att 29 personer skadades lindrigt i explosionen i New York. Tre personer fördes till sjukhus och enligt räddningstjänsten fick en person allvarliga, men inte livshotande, skador.

Explosiva ämnen hade enligt fortsättningsvis obekräftade uppgifter placerats bland sopor på ett öppet flak utomhus.

Hundratals människor flydde i panik från området kring West 23rd Street mellan sjätte och sjunde avenyn i stadsdelen Chelsea efter att den ljudliga explosionen inträffat.

Lokala medier uppger att fönster i närområdet krossades, bland annat splittrades fönsterglaset vid ett center för synskadade på gatunivå.

En explosion har inträffat på Manhattan
Bildtext Myndigheterna har utrymt området där explosionen inträffade.
Bild: Jason Szene/EPA

Myndigheterna har utrymt och spärrat av kvarteren i närheten av explosionsplatsen.

Polisens bombgrupp och antiterrorenhet har tagit över undersökningen. De letar också efter eventuella andra sprängämnen i området.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio sade vid en presskonferens att dådet verkar ha varit avsiktligt, men att inget tyder på att det har kopplingar till terrorism.

Enligt de Blasio var det inte heller fråga om någon gasexplosion.

Polisen letar efter explosiva ämnen på Manhattan
Bildtext Polisen letar efter explosiva ämnen.
Bild: Jason Szene/EPA

I närheten hittades några timmar senare en tryckkokare som kopplats ihop med kablar och en mobiltelefon. Sambandet mellan upptäckten och explosionen utreds.

Tidigare under lördagsmorgonen inträffade en explosion i en soptunna i Seaside Park i New Jersey. Också det betecknas som en avsiktlig handling, men det är likaså oklart vem som står bakom den.

de Blasio uppger att polisen inte hittat något samband mellan explosionen i New Jersey och den på Manhattan.

Karta över Minnesota med omgivning
Bild: Yle

Knivbeväpnad man sköts i Minnesota

Åtta personer skadades då en knivbeväpnad man angrep folk i ett köpcenter i staden St. Cloud i Minnesota på lördagen.

De skadade fördes till sjukhus med icke livshotande skador och en av dem blev intagen, uppger polischefen i staden, Blair Anderson.

Den misstänkta gärningsmannen sköts ihjäl av en polis som inte var i tjänst.

Polischefen säger att gärningsmannen nämnde ordet Allah under attacken och frågade åtminstone en person om han eller hon är muslim.

Anderson vill i det här skedet inte beteckna attacken som ett terrordåd utan säger att incidenten kommer att utredas grundligt.

Diskussion om artikeln