Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Glädjens och sorgens stigar - i skogen finns bägge

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 13:04.
Svinö naturstig är cirka 1,5 kilometer lång.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Lone Widestam

En liten skogsdunge skiljer de två bostadsområdena åt. Vasabon Göran Ekström känner dess varje skrymsle. Han har rört sig där redan som liten pojke och idag bor han åter alldeles intill.

Barndomsminnena följer med på varje skogspromenad.

- Det är små glimtar från barndomen som dyker upp när jag ser en viss plats i skogen, beskriver Ekström.

Göran Ekström
Bildtext Göran Ekström.
Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

Göran Ekström vandrar i skogen dagligen och har gjort det i hela sitt liv. Allra bäst trivs Ekström ändå i tät skog utanför de färdigt upptrampade stigarna.

Närskogen värd att kämpa för

Men det är inte alltid man har möjlighet att ta sig till den där magiska uråldriga skogen, den kan ju ligga hundratals kilometer bort. Då kan närskogen vara ett andningshål värt att kämpa för.

Enligt Ekström är skogen just det, andningshål. Under de senaste åren har också en rad forskare kunnat visa att skogen har en lugnande inverkan på människan, också om man bara vistas där en kort stund. Tjugo minuter räcker för att sänka blodtrycket hos de flesta.

Ekström finner det intressant att man talar om just tjugo minuter. Enligt österländsk tradition rekommenderas en lika lång tid för den som vill hitta lugnet genom meditation.

Helt åt skogen på Runsala
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Annika Holmbom

- Det tycks vara den tid som människans kropp och sinne behöver för att varva ner. För finländare är vistelse i skog och mark ett naturligt sätt att meditera, tror Ekström.

Skogen vårdar omärkligt

Enligt Göran Ekström erbjuder skogen något så fantastiskt som gratis själavård - och i skogen säger han sig själv nästan ana något heligt eller sakralt.

Skogens dofter, färger och tystnaden som omsluter människan som vandrar där får tankar som snurrat på i huvudet, ilska eller sorg att förändras och byta skepnad. Skogen helar omärkligt sin besökare, menar Ekström.

Mossa på sten i Kimito
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jon Hautamäki

Samtidigt hoppas Ekström att finländarna skulle röra sig i skogen också med ljusa tankar.

- Sorg och glädje är bägge lika goda anledningar att bege sig ut i skogen, där finns stigar för alla sinnesstämningar.

Förtätningen av våra städer leder ofta till att skogsområden får ge vika för nya bostäder. Göran Ekström hoppas att de som jobbar med planeringen av nya bostadsområden ska inse vikten av att bevara ens lite av det gröna. En skogsdunge i närheten kan betyda mycket för människan.

Terhi Varjonen, Yle Pohjanmaa.
Översättning till svenska av Moa Mattfolk.

Diskussion om artikeln