Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk gisslan "vid gott mod" efter frigivningen

Från 2016
Uppdaterad 18.09.2016 16:18.
Norrmannen Kjartan Sekkingstad i staden Jolo den 18 september 2016.
Bildtext Sekkingstad i staden Jolo efter frigivningen under veckoslutet.
Bild: EPA/BEN HAJAN

Norrmannen Kjartan Sekkingstad som i går frigavs efter ett års fångenskap hos jihadistgruppen Abu Sayyaf i södra Filippinerna har träffat Norges ambassadör Erik Førner.

Sekkingstad träffade ambassadören i den filippinska miljonstaden Davao där de båda männen senare i dag ska träffa landets president Rodrigo Duterte.

Norrmannen kommer också att träffa släktingar som finns i staden.

Sekkingstad är vid gott mod, säger Erik Førner enligt det norska rundradiobolaget NRK.

Han tillbringade natten hos separatistgruppen MNLF som Filippinerna har ett fredsavtal med.

Norges statsminister Erna Solberg bekräftade i dag att norrmannen nu är i säkerhet i Filippinerna. Solberg säger att det norska utrikesministeriet, polisen och ambassaden i Manila lagt ner mycket arbete på den här saken.

Solberg säger att Norge inte har betalat någon lösesumma.

Kjartan Sekkinstad, två kanadensare och en filippinsk kvinna kidnappades från den här semesteranläggningen i september 2015.
Bildtext Semesteranläggningen där Sekkingstad arbetade

Norrmannen, två kanadensare och en filippinsk kvinna kidnappades från en turistanläggning på ön Samal i södra Filippinerna i september 2015. Sekkingstad arbetade som chef vid anläggningen.

Abu Sayyaf dödade den ena kanadensaren i april och den andra i juni. Den filippinska kvinnan som var den ena kanadensarens flickvän frigavs.

Förkrossande

Tiden som gisslan var förkrossande, svarade Sekkingstad då han ombads beskriva fångenskapen. Han säger att gisslan behandlades som slavar.

Efter att den ena kanadensaren hade halshuggits i april hotade rebellerna upprepade gånger med att norrmannen står näst i tur.

Den andra kanadensaren halshöggs i juni. Den frigivna filippinska kvinnan säger att rebellerna jublade när fångarna halshöggs.

Också tre indonesiska fiskare frigavs under veckoslutet av Abu Sayyaf.

Stavningen av norrmannens efternamn korrigerades klockan 14.11 från Sekkinstad till Sekkingstad.

Diskussion om artikeln