Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland går till valurnorna

Från 2016
Uppdaterad 18.09.2016 17:24.
Ryska väljare i en vallokal nära S:t Petersburg 18.9.2016.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

I dag väljer ryssarna en ny duma. Valet förväntas inte leda fram till några större politiska förändringar.

En valdag i Ryssland bjuder ofta på presenter och piroger. Vallokal nummer 2204 i centrala S:t Petersburg hade satsat på en blåsorkester. Allt för att locka väljare. En som hade lyssnat och gått till valurnan var 43-åriga Tatjana.

– Det viktigaste för mig är stabilitet och nån slags utveckling, säger hon. Mitt val var enkelt då jag stöder den kurs som vår regering och president för. Men jag stöder inte själva presidentpartiet, utan ett annat parti som också sitter i duman och som heter Rättvisa Ryssland.

Ryska soldater köar för att rösta nära S:t Petersburg. En folkmusikgrupp står för underhållningen.
Bildtext Ryska soldater köar för att rösta nära S:t Petersburg. En folkmusikgrupp står för underhållningen.
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

– Jag förväntar mig att den nya duman lyckas förnya landets ekonomi, fortsätter Tatjana. Vi borde kunna erbjuda världen nåt bättre än bara olja och gas, till exempel en modern teknologi. Ryssland är ett stort land med stora resurser och ett kunnigt folk och allt det här borde utnyttjas bättre.

Status quo

Ryska duman, parlamentets underhus, har förlorat mycket av sin politiska betydelse de senaste åren. I stället är det presidentens administration som bestämmer.
I den nuvarande duman sitter fyra partier som alla för en lojal politik gentemot presidenten.
Samma partier förväntas komma över spärren även den här gången, med presidentens parti Enade Ryssland som den stora vinnaren. Oppositionen har chanser att få in några ledamöter tack vare enmansvalkretsar.

– Jag vill ha ordning och reda, och att folk har ett arbete att gå till, säger 28-årige Viktor. Folk borde inte få sparken för minsta småsak, nåt som tyvärr händer. Arbetsgivaren borde i stället följa lagen och betala ut löner enligt avtal.

President Vladimir Putin deltar i dumavalet den 18 september 2016.
Bildtext President Vladimir Putin röstade i Moskva
Bild: EPA/GRIGORY DUKOR

– Jag hade inte svårt att välja, fortsätter han. Det viktigaste är att partierna och politikerna arbetar och gör det ärligt. Vilket parti som helst är uppgiften mogen. Men jag tycker inte om stora omvälvningar, jag vill inte att hela makteliten byts ut i ett svep. Man måste bara arbeta.

Få röstar

Vallokal nummer 2204 finns i ett gammalt palats vid huvudgatan Nevskij prospekt. Lokalen ligger på första våningen och är tämligen liten. I mitten står två genomskinliga valurnor som sakta fylls med valsedlar.

– Röstningen förlöper bra och folk röstar aktivt, säger vallokalens ordförande Tatjana Petrovna. Klockan tolv hade sex procent av de röstberättigade röstat här i Petersburg. Lokalen stänger vi klockan åtta och vi blir färdiga med rösträkningen sent i natt.

Väljare köar efter valsedlar i Moskva den 18 september 2016.
Bildtext Väljare köar efter valsedlar i Moskva.

Valdeltagandet förväntas bli lägre än förra gången. I ryska Fjärran östern har lokalerna redan stängt och där minskade valdeltagandet med omkring tio procentenheter jämfört med 2011.

I förra dumavalet förekom utbrett valfusk. Centralvalkommissionen har hittills inte rapporterat om några allvarliga incidenter. Oberoende valövervakare betonar att mindre problem ständigt uppstår.