Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Jag fattar ingenting” – Sällström tillbaka för att spela EM, inget annat duger

Från 2016
Linda Sällström i Finlands hemmamatch mot Portugal i juni 2016.
Bildtext Linda Sällström har gjort tre mål i det pågående EM-kvalet.
Bild: All Over Press

Besvikelsen efter att ha tappat en tvåmålsledning till förlust mot Portugal var avgrundsdjup. Men hoppet är inte ute för Finlands fotbollsdamer.

Linda Sällström är Finlands alla tiders tredje bästa målskytt i landslaget och den delat bästa i det pågående EM-kvalet tillsammans med Emmi Alanen.

Att hon överhuvudtaget fortfarande spelar var dock ingen självklarhet för ett par år sedan. 28-åringen har genomgått tre svåra knäoperationer, men kämpat sig tillbaka efter flera fullständigt förstörda säsonger.

– Det känns att det är därför jag kommit tillbaka, jag vill spela mästerskap ännu, säger Sällström som medverkade i EM 2009 men missade turneringen 2013 på grund av skadorna.

Linda Sällström, Finland-England, EM 2009
Bildtext Linda Sällström i hemma-EM 2009.
Bild: Yle/Dan Gustafsson

– I min värld har jag hela tiden varit inställd på att jag spelar EM, så är det bara. Och nu när det plötsligt börjar kännas att nä, det kanske inte händer ... Det var en helt ny tanke som inte ens slagit mig förut.

– Vi får helt enkelt se till att gå till EM. Jag har inte kommit tillbaka från tre korsbandsskador för att bara lattja klubb- och landslagsfotboll, utan jag vill spela mästerskap, slår Sällström fast.

Förstår ingenting

Finland var på god väg mot EM på fredagskvällen, då man ledde borta mot Portugal med 2-0 efter en knapp halvtimme. Men sedan steg hemmalagets stjärna Claudia Neto fram och sänkte Finland med ett hattrick.

Oavgjort hade räckt för Finland för att säkra andraplatsen i gruppen, som ger minst fortsatt kval om en EM-plats. Om Finland nu förlorar den avslutande kvalkampen mot Spanien samtidigt som Portugal slår Irland, är det lusitanerna som lägger beslag på andraplatsen.

– Det var en jättestor besvikelse. Det är svårt att beskriva för det tog länge innan det sjönk in att vi inte vann matchen. Helt ofattbart, helt sjukt, jag fattar inte hur det kunde gå så, säger Sällström.

– Jag har ingen förklaring, tyvärr. Man ska ju bara inte tappa en tvåmålsledning och jag tror faktiskt vi aldrig gjort det förut. Jag förstår ingenting.

Linda Sällström
Bildtext Sällström frustrerad mot Portugal.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Finland spelade en av sina bästa landskamper på mycket länge hemma mot Irland i början av juni. Fyra dagar senare blev det 0-0 mot Portugal som ligger längre bak i rankingen, och nu förlust mot samma lag.

– Vi spelade jättebra mot Irland och låg precis där vi skulle. Vi hade chansen att säkra EM-platsen, det låg på ett fat framför oss, här varsågoda – och så funkar plötsligt ingenting.

Sällström har inget vettigt svar på varför Finland har så svårt med Portugal, som aldrig spelat ett mästerskap bland damerna. Nu måste man snabbt lämna besvikelsen bakom sig och ladda om.

– Jag tror ändå inte det blir så svårt. Alla är väldigt sugna på att visa att vi kan bättre och det enda vi nu snackat om är att vi ska till EM, så är det bara. Jag vägrar åka hem utan en EM-plats.

”Absolut ingen omöjlig uppgift”

Finland har fortfarande allt i egna händer vad gäller andraplatsen i gruppen och därmed minst fortsatt kval. På tisdag möter laget Spanien, som besegrade Finland med 2-1 i Helsingfors i oktober ifjol.

Spanien har inför den avslutande omgången redan säkrat gruppsegern och EM-platsen, och har därmed i praktiken ingenting konkret att spela för.

– Jag hoppas dom är lite väl avslappnade och kanske underskattar oss, säger Sällström. Jag tror ändå matchbilden mycket väl kan bli den att dom har mycket mera boll, men det spelar ingen roll för oss, det är inte bollinnehavet som avgör matcher.

linda sällström landslagsträningar 2015
Bildtext Linda Sällström tror på Finland.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Oavgjort räcker för Finland att spika sin position som grupptvåa. Sällström betonar först och främst vikten av att hålla den egna buren orörd. När sedan chanserna kommer framåt ska de utnyttjas.

– Tränarna sitter säkert uppe hela nätterna och kollar på klipp efter klipp och går igenom Spaniens svagheter, så vi kommer att vara redo, lovar Sällström.

– Jag ser det absolut inte som en omöjlig uppgift, det känns helt realistiskt. Och med tanke på hur hungriga alla verkar och kämpaglöden vi har just nu tror jag definitivt det kommer att bli tufft för Spanien.

Spanien–Finland spelas på tisdag klockan 20.00 och visas direkt på Yle Arenan samt med start klockan 22.20 på TV2. Matchen refereras på svenska av Anders Nordenswan.

Diskussion om artikeln