Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Nytt hemligt ryskt hot mot Sverige

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 22:56.
Den svenska minröjaren HMS Kullen.
Bildtext Den svenska minröjaren HMS Kullen.
Bild: EPA / MARKO SÄÄVÄLÄ

Sverige har fått information om ett ökat hot från Ryssland. Hotet är topphemligt och bidrog till att Gotland i veckan återmilitariserades, skriver Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter avslöjar nya uppgifter om ett ryskt hot mot Sverige men hotets karaktär och innehåll har klassats som topphemligt, ”av synnerlig betydelse för rikets säkerhet”.

I början av september talade både överbefälhavaren Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist (S) om ett försämrat säkerhetsläge.

Samtidigt genomförde Försvarsmaktens ledning flera oanmälda kontroller av förbandens beredskap, bland annat på Gotland. I onsdags beordrade ÖB att kompaniet ska vara kvar för att trygga ständig militär närvaro på ön.

Enligt DN anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, att den snabba placeringen av förbandet till Gotland är exceptionell.

DN har också frågat Liberalernas partiledare Jan Björklund om det nya ryska hotet mot Sverige. Björklund vill inte kommentera det men säger att han anser att hotbilden är en annan i dag än för något år sedan.

– Alla kan ju se det ryska agerandet, det ryska språkbruket, den militära närvaron, den militära övningsverksamheten, aggressiviteten och därtill uppträdandet i Ukraina och annekteringen av Krim.

Hör riksdagsledamöterna Erkki Tuomioja (SDP) och Stefan Wallin (SFP) samt verksamhetsledaren för Fredsförbundet Laura Lodenius diskutera det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön i Slaget efter tolv!

Slaget efter tolv - dagens debatt: 19.09.16: Det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln